Najbolje za bebe

Da majeni narastu vejiki

Što ponuditi djetetu - vodu ili sok?

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Britanci predlažu razblaživanje voćnih sokova u odnosu 1 dio soka i 9 dijelova prokuhane i ohlađene vode, a kao granicu za ukupnu dnevnu količinu soka spominju 250 ml što je oko 1 šalice za bijelu kavu.

Što ponuditi djetetu - vodu ili sok?

Ako se uzmu u obzir aktualne preporuke American Academy of Pediatricts, dojenčadi do 6 mjeseci koja su na majčinom mlijeku ne treba davati voćne sokove niti vodu. Ako se radi o prehrani iz bočice, sve ovisi kakav osmolaritet ima tekuća hrana, ali principijelno nema nikakve razlike u pristupu. Ima li ovo pravilo izuzetaka?

Naravno, ako se radi o konstipaciji potrebno je djetetu dati svaki dan po par gutljaja izvorske vode provjerene kvalitete. Naime, uočili ste da bebe hranjene majčinim mlijekom vrlo rijetko dobivaju zatvor jer u njemu postoje svi čimbenici neophodni za normalno funkcioniranje probave.

Pedijatri kažu da je uvijek bolje davati vodu za žeđ i neovisno o tome obroke svježeg voća.

Kod prehrane beba na bočicu, konstipacija je češća i zato je potrebna intervencija. O tome je potrebno voditi računa ako zbog nekog od razloga beba prelazi s mliječne formule na onu sa sojom. Svaka promjena može izazvati problem zbog čega roditelji moraju imati nadzor. Zatvor koji traje dulje vremena nakon prelaska na sojinu formulu može biti znakom intolerancije na proteine soje.

Kao što smo rekli, par gutljaja izvorske vode može biti korisno radi omekšavanja crijevnog sadržaja, ali ne može škoditi. Mnogi roditelji su se glede upotrebe vode zanimali za eventualni sadržaj fluorida. Ili fluorida nema ili se radi o tako malim količinama da se one mogu zanemariti. Taj problem ne postoji kod tvornički pakirane izvorske vode. Ima još jedna predrasuda roditelja; kad se krene s krutom hranom, to ne znači da se odmah mora krenuti s vodom, a najveća je greška da se bebi koja se doji zbog vrućeg vremena mora dati ekstra voda. To može dovesti do disbalansa ravnoteže elektrolita u krvi. Kasnije iznad 6 mjeseci kad beba pomalo počne koristiti žličicu i šalicu, dnevno se može dati jedna šalica izvorske vode, a ne soka. Naime, kad je žeđ u pitanju uvijek je bolja izvorska voda nego sok, a ta navika će se onda zadržati tijekom cijelog života. Kao što smo već spominjali, američka pedijatrijska akademija (American Academy of Pediatrics) i britanska agencija za standarde prehrane (UK Foods Standard Agency) slažu se da se maloj djeci do 6 mjeseci sokovi ne daju. Iznad toga sokovi se mogu dodavati iza obroka.

Prema iskustvima pedijatrijskih klinika oko 90% beba ispod godine dana života dobilo je voćni sok. Krajnja svrha jest da beba dobije suhu tvar voća što nije loše pod uvjetom da se u bočicama stvarno nalazi ono što je deklarirano. Ispitivanja su pokazala da beba prosječno popije 453 g sokova dnevno. To je uglavnom zbog toga što su se proizvođači sokova za malu djecu fokusirali na bočice koje se plasiraju putem ljekarni tako da su sokovi roditeljima stavljeni na policu zajedno s ostalom hranom za bebe. Roditelji moraju razlikovati kvalitetne i nekvalitetne brandove voćnih sokova kako bi njihova djeca dobila samo najkvalitetnije proizvode.Ako se radi o konstipaciji potrebno je djetetu dati svaki dan po par gutljaja izvorske vode provjerene kvalitete.

Kod Amerikanaca propisi su stroži pa je tako FDA propisala da se sokovi za malu djecu mogu raditi isključivo od 100% voća i tada dobivaju atribut "voćni". Ako ne sadrži 100% voća, mora se deklarirati kao "voćni napitak". U deklaraciji se mora podvući kakve su arome i zaslađivači primijenjeni za korekciju organoleptike i naravno, proizvodi moraju biti pasterizirani sa sigurnosnim poklopcima. Zabranjena je upotreba dodatnih zaslađivača i sulfita kao konzervansa, a ako se radi o koktelu sokova mora se precizno naznačiti od čega je voćni koktel sastavljen.

Ono što je važno za mlade roditelje, sok se nikad ne daje bebama iz bočice, već uvijek iz šalice. Tako se izbjegava rano kvarenje zuba. Nažalost, tu većina roditelja griješi. Britanci predlažu razblaživanje voćnih sokova u odnosu 1 dio soka i 9 dijelova prokuhane i ohlađene vode, a kao granicu za ukupnu dnevnu količinu soka spominju 250 ml što je oko 1 šalice za bijelu kavu. U našim uvjetima razblaživanje sokova pogotovo za starije bebe, nije našlo previše uporišta.

Nadalje, jedno pravilo bi se moralo utvrditi kao "sveto". Ne davati sok prije krutih obroka jer to može izazvati sasvim suprotni učinak u odnosu na vaše želje – smanjivanje unosa pojedinih hranjivih tvari. Ukratko, previše soka vodi u malnutricije. I još nešto - davanje voćnog soka ne može biti zamjena za voće i nema nikakve prednosti u odnosu na voće.

Mi smo ovdje dali okvirni dio saznanja o izvorskoj vodi i voćnom soku, ali zanimljivo, pedijatri kažu da je uvijek bolje davati vodu za žeđ i neovisno o tome obroke svježeg voća. Uostalom, to je po svemu sudeći i jeftinija varijanta za roditelje.

Tjestenina

Svestrana Talijanka