Vege na tanjuru

Gurmani biljojedi

Vegetarijanska prehrana uz Podravkine proizvode

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Vegetarijanska prehrana je prehrana bez proizvoda životinjskog porijekla kao što su meso, perad, riba, jaja i mlijeko, a u nekim slučajevima i bez proizvoda koji u sebi sadrže sastojke životinjskog porijekla.

Vegetarijanska prehrana uz Podravka proizvode

Jedan od rastućih trendova u prehrani u svijetu, a tako i kod nas je vegetarijanstvo. Mnogi se, a posebno mladi ljudi, odlučuju za prehranu bez mesa. Dok se manji dio odlučuje za vegetarijanstvo iz zdravstvenih razloga, veći dio kao razlog navodi etički aspekt, odnosno smatra držanje i mučenje životinja na farmama neprihvatljivim.

Povijesni aspekt vegetarijanstva

Vegetarijanstvo je poznato od davnina, prvenstveno u Indiji, gdje je dio vjerske prakse pod nazivom ahimsa (nenasilje). Grčki filozof Pitagora još je u 6.st.pr. Krista govorio o vegetarijanstvu i promovirao ga iz nutricionističkih i etičkih razloga. U Europu dolazi zahvaljujući Englezima koji su kolonizirali Indiju. Prvo vegetarijansko društvo kojem je pripadao i Gandhi za vrijeme svog studiranja osnovano je u Londonu 1847. godine.

Vegetarijanska prehrana

Vegetarijanska prehrana je prehrana bez proizvoda životinjskog porijekla kao što su meso, perad, riba, jaja i mlijeko, a u nekim slučajevima i bez proizvoda koji u sebi sadrže sastojke životinjskog porijekla (npr. med, jaja, itd.).

Vegetarijanska prehrana je zapravo spektar prehrambenih obrazaca od semivegetarijanstva i makrobiotike do frutarijanstva i veganske prehrane s 50-100 % sirove hrane. Prehrambeni obrasci vegetarijanaca mogu značajno varirati:

Lakto-ovo vegetarijanska prehrana temelji se na žitaricama, povrću, voću, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima, mliječnim proizvodima i jajima.

Lakto vegetarijanska prehrana isključuje jaja kao i meso, ribu i perad.

Veganska prehrana isključuje jaja, mliječne proizvode i druge proizvode životinjskog porijekla.

Čak i unutar tih obrazaca postoje značajne varijacije u kojoj količini su pojedini životinjski proizvodi isključeni.

Krajnosti su frutarijanstvo gdje prehranu čini svježe i suho voće, orašasto voće i sjemenke te neke vrste povrća (uvjet je "ne ubiti" biljku) i strogi vegani koji ne konzumiraju ni med, a obično ne nose odjeću napravljenu od kože, vune i sl. te baziraju prehranu na 50-100 % sirove hrane. S druge strane postoje semivegetarijanci koji povremeno jedu ribu ili perad, ali rjeđe od jednom tjedno i uglavnom u društvenim prigodama. Vegetarijanska prehrana u širem smislu uključuje i tradicionalnu mediteransku prehranu.

Makrobiotika se često klasificira kao vegetarijanstvo iako može uključivati ribu. Današnja makrobiotika je nadogradnja pristupa prehrani u deset faza gdje u završnoj fazi prehranu čini isključivo integralna riža. Makrobiotička prehrana sadrži 40-60 % cjelovitih žitarica, 20-30 % povrća, 5-10 % mahunarki i morskih algi. Voće, bijela riba, sjemenke i orašasto voće konzumiraju se povremeno. Meso, perad, jaja, mlijeko, rafinirani šećer, med, sladila i genetski modificirana hrana se izbjegavaju.

Podvrste vegetarijanske prehrane

Vegetarijanska prehrana Opis
Tradicionalni vegetarijanci Obitelji koje su generacijama vegetarijanci.
Novi vegetarijanci Osobe koje su u djetinjstvu bili svejedi, a odnedavno su vegetarijanci.
 Semi Povremeno konzumiranje ribe ili peradi, ali rjeđe od jednom tjedno.
 Polo Uključuje perad.
 Pesco Uključuje ribu, školjke i rakove.
 Lakto-ovo Uključuje mliječne proizvode i jaja.
 Ovo Uključuje jaja.
 Lakto Uključuje mliječne proizvode.
 Vegani Isključene su sve namirnice životinjskog podrijetla.
 Makrobiotika Ovisno o vrsti, može uključivati ribu.
 Frutarijanci Prehrana se sastoji od namirnica biljnog podrijetla što nije zahtijevalo ubijanje biljke.
 Sirova prehrana Voće, orašasto voće, sjemenke i klice.

Raširenost vegetarijanstva

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj živi oko 150.000 vegetarijanaca, što je oko 4% ukupne populacije. Također, prema istraživanju, čak 86% građana podržava vegetarijanstvo, dok ih 29% smatra da bi jednog dana i sami mogli postati vegetarijanci.

Broj vegetarijanca u zemljama poput Indije procjenjuje se na 35%, dok su brojke u zemljama Zapada 3-7%.

Zdravstveni učinci vegetarijanske prehrane


Vegetarijanska prehrana je često povezana s nizom zdravstvenih prednosti, uključujući i niže razine kolesterola u krvi, manji rizik od bolesti srca, niži krvni tlak, manji rizik od hipertenzije i dijabetesa tipa 2.

Vegetarijanci imaju tendenciju da imaju manji indeks tjelesne mase (BMI) i niže ukupne stope oboljelih od raka. Vegetarijanska prehrana sadrži manje zasićenih masnoća i kolesterola, a ima višu razinu prehrambenih vlakana, magnezija
i kalija, vitamine C i E, folne kiseline, karotenoida, flavonoida i drugih fitokemikalija.

Ove prehrambene razlike mogu objasniti neke od zdravstvenih prednosti  uravnotežene vegetarijanske prehrane. Međutim, vegani i vegetarijanci mogu imati slabiji unos vitamina B-12, kalcija, vitamina D, cinka i n-3 masnih kiselina.

Potrošački trendovi

Dokaz sve većeg interesa za vegetarijanskim načinom prehrane, vidi se i u većoj pojavi raznih tečajeva vezanih za vegetarijansku prehranu i prava životinja, širenju web stranica, časopisa i kuharica s vegetarijanskim temama, ali i u stavu javnosti prema naručivanju vegetarijanskih obroka izvan kuće. Restorani su reagirali na ovaj interes za vegetarijanskom prehranom, dok su fast food restorani počeli nuditi salate, vegetarijanske burgere i druge posne opcije.

Obogaćena hrana poput sojinog mlijeka, zamjena za meso, sokova i žitarica za doručak kontinuirano dolazi na tržište s različitim stupnjevima obogaćivanja.

Očekuje se da bolja dostupnost ovih proizvoda, može imati utjecaj na nutritivni unos vegetarijanaca koji odabiru jesti u ove namirnice. Ti proizvodi i dodaci prehrani koji su dostupni u supermarketima  i trgovinama prirodne hrane mogu značajno doprinijeti unosu ključnih hranjivih tvari kod vegetarijanaca  poput kalcija, željeza, cinka, vitamina B-12, vitamina D, riboflavina i n-3 masnih kiselina.

Autor:
Nataša Đorđević, dipl. ing.
Tehnolog specijalist Podravke

Podravkini proizvodi pogodni za vegetarijance

Izmjene i dopune liste vršit će se s obzirom na izmjene u proizvodnom asortimanu.
Datum zadnje izmjene - 22. svibnja 2020.

Grupa proizvoda Naziv proizvoda

Dodaci jelima


Vegeta

nema sastojaka animalnog porijekla:

Vegeta, Vegeta Natur, Vegeta slatka paprika mix, Vegeta Natur Chili, Vegeta natur Mediteran, Salut

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko i jaja u tragovima**:

Vegata Natur za salatu, Vegeta Natur za krumpir, Vegeta Natur za hrskave krumpiriće,

Vegeta natur za talijanska jela

Monozačini

nema sastojaka animalnog porijekla:
Češnjak granulirani, Muškatni oraščić cijeli, Ružmarin usitnjeni, Majčina dušica usitnjena, Mažuran usitnjeni, Vlasac sjeckani, Bosiljak usitnjeni, Lovorov list cijeli, Kopar usitnjeni, Peršin usitnjeni list, Origano usitnjeni, Chili mljeveni, Dimljena paprika  slatka, Slatka paprika mljevena crvena začinska, Luta paprika mljevena crvena začinska, Crni papar zrno, Bijeli papar mljeveni, Crni papar mljeveni, Muškatni oraščić mljeveni, Klinčić cijeli, Kim zrno, Cimet mljeveni, Cimet u kori, Đumbir mljeveni, Kurkuma mljevena, Kajenski papar mljeveni, Bosiljak usitnjeni,  Curry mješavina začina, Šareni papar zrno, Chili i sol

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko i jaja u tragovima**:

Češnjak granulirani, Ružmarin usitnjeni, Majčina dušica usitnjena,Mažuran usitnjeni, Vlasac sjeckani, Bosiljak usitnjeni, Lovorov list cijeli, Kopar usitnjeni, Peršin usitnjeni list, Origano usitnjeni, Chili mljeveni, Dimljena paprika  slatka, Slatka paprika mljevena crvena začinska, Crni papar zrno, Bijeli papar mljeveni, Crni papar mljeveni, Muškatni oraščić mljeveni, Klinčić cijeli, Kim zrno, Cimet mljeveni, Ljupčac usitnjeni, Mješavina začina za kiseljenje krastavaca

 Fant

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko i jaja u tragovima**:
Fant za riblju juhu i paprikaš

sadrži mlijeko i može sadržavati jaja u tragovima**:
Fant za lazanje

sadrži mlijeko i može sadržavati jaja u tragovima**:

Fant za Fina variva

sadrži mlijeko - može sadržati  jaja i celer u tragovima**:

Fant zapečena tjestenina s rajčicom i tunom

sadrži pšenično brašno, mlijeko, jaja i celer:

Zapečena tjestenina s 4 vrste sira

Sadrži mlijeko - može sadržati jaja  u tragovima**

Fant zapečeno povrće

Podravka temeljci

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko i jaja u tragovima**:

Podravka povrtni temeljac

Juhe

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko i jaja u tragovima**:
Krem juha od rajčice, Proljetna juha, Dalmatinska juha, Bistra juha s tjesteninom, Juha od rajčice s tjesteninom, Bogata juha s 5 žitarica

  sadrži mlijeko - može sadržavati jaja u tragovima**:
Krem juha od gljiva, Krem juha od šampinjona, Krem juha od vrganja, Krem juha od brokule, Krem juha od šparoge,  Krem juha od brokule i cvjetače, Krem juha od brokule i cvjetače, Krem juha od bundeve sa sjemenkama suncokreta, Krem juha od gljiva s maslinovim uljem, Krem juha od zelenih i bijelih šparoga, Krem juha od rajčice s mozzarellom, Bogata juha s vrganjima i heljdom, Krem juha od mrkve i bundeve, Krem juha od rajčice s rižom
 

sadrži jaja - može sadržavati mlijeko u tragovima**:
Svatovska juha, Tirolska juha, Juha s povrtnim i gris okruglicama, Povrtna juha s tjesteninom, Gris knedli

 Fini Mini

nema sastojaka animalnog porijekla -može sadržavati jaja i mlijeko u tragovima**:

Povrtna juha

sadrži mlijeko- može sadržavati jaja u tragovima**:
Fini Mini Krem juha od rajčice i mozzarelle i Fini Mini Krem juha od gljiva

* sadrži mlijeko- može sadržavati jaja u tragovima**

Krem juha od bundeve,

* sadrži jaja i mlijeko**

 Krem juha od špinata i sira

 
Polugotova jela

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko i jaja u tragovima**:
Makaroni Napoletana
sadrži mlijeko - može sadržavati jaja u tragovima**:
Tjestenina sa 4 vrste sira, Špageti s rajčicom i mozzarellom,
sadži mlijeko i jaja**:
Rezanci s umakom od gljiva, Tjestenina sa špinatom i sirom, Tjestenina sa 4 vrste sira, Rižoto s gljivama

sadrži mlijeko - može sadržavati jaja u tragovima**

Rižoto s rajčicom i mozzarellom

Juhe u kocki

Povrtna kocka, Kocka s gljivama, Natur Povrtna kocka

 Umaci sadrži mlijeko - može sadržavati jaja u tragovima**:
Fant Umak od gljiva
Mlinarski proizvodi

Podravka Brašno i Krupica:

*može sadržavati mlijeko i jaja

Polubijelo brašno (TIP 850), Crno brašno (TIP 1100), Raženo brašno (TIP 1250), Graham brašno, Bijelo brašno glatko (TIP 550), Bijelo brašno oštro (TIP 400), Namjensko brašno za dizana tijesta, Kukuruzno brašno, Kukuruzna krupica, Pšenični gris T400 (pšenična krupica)

*može sadržavati gluten i soju

Heljdino brašno, Pirovo integralno brašno

Podravka mješavine za pekarske proizvode u kućnoj radinosti:

*sadrži mlijeko i jaja

Mješavina za krafne, Mješavina za palačinke,

* sadrži mlijeko

 Pizza – mješavina za tijesto

Kviki

nema sastojaka animalnog porijekla*:

Kviki štapići s kikirikijem, Kviki chips slani, Kviki čips slani rebrasti

sadrži mlijeko  - može sadržavati jaja u tragovima

Kviki pereci,

sadrži mlijeko:
Kviki gric slani, Kviki gric panceta, Kviki gric pikant, Kviki štapići, Kviki čips paprika, Kviki čips paprika rebrasta
sadrži mlijeko i jaja:
Ribice, Kviki navijački mix, Mini kreker, Ribice Hrskave

Lino dječja hrana

nema sastojaka animalnog:
Rižolino, Cornelino

nema sastojaka animalnog porijekla- može sadržavati mlijeko**:

Čokolino, Grisolino
sadrži mlijeko:
Vanilino, Frutolino, Keksolino jabuka s kamilicom, Zobelino sa šljivom, Riža s bananom, Riža-kukuruz-heljda, Čokolino baby, Lino baby keksići, Karamelino, Keksolino
sadrži med - može sadržavati mlijeko**:
Medolino

Dječja hrana:

Lino jabuka, Lino kruška, Lino banana, Lino marelica, Lino breskva, Lino jabuka i kruška, Lino jabuka i banana, Lino jabuka i šljiva

Lino jabuka i keks

*sadrži jaja (u sastavu keksa)

Lino voće s rižom, Lino kruška i banana, Lino marelica i breskva u jabuci, Lino jabuka i šljiva s grisom, Lino voće s integralnim žitaricama, Lino mliječni desert keks, Lino mliječni desert čokolada, Lino mliječni desert gris, Lino mrkva i brokula

Lino krem juha od povrća i grisa

*sadržai mlijeko

 

nema sastojaka animalnog porijekla- može sadržavati mlijeko**:

Moj prvi flips

Dolcela

nema sastojaka animalnog porijekla:
Puding okus lješnjak, puding okus čokolada, puding okus jagoda*, puding okus malina*, puding okus vanilija, Soda bikarbona, Limun šećer, Rum šećer, Cimet šećer, Vanilin šećer, Bourbon vanilija šećer, Prašak za pecivo, Gussnel, Kakao u prahu, Kokosovo brašno, Bijeli fondant -  Praškasta mješavina za pripremu fondant mase, Šlagfix, Preljev za torte, Preljev za torte crveni*, Želin, Želirni šećer, Limunska kiselina, Američke palačinke i waffli, Brownies double chocolate, Cookies

* nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko**

 Premium puding čokolada, Brownies,
 

* sadrži mlijeko  i  sastojke porijeklom iz mlijeka

Mramorni s čokoladnim preljevom, Panna Cota, Puding nougat, Puding bourbon vanilija, Premium puding kokos,  Ledena fantazija okus čokolada, Ledena fantazija okus vanilija, Ledena fantazija okus lješnjak, Šlag pjena priprema s vodom, Šlag pjena, Šlag hit, Šlag krema okus bubble gum, Šlag krema okus grožđe, Šlag krema okus karamela, Šlag krema okus nougat, Šlag krema s okusom čokolade, Šlag krema s okusom vanilije, Premium puding okus toffee, Premium puding vanilija&chia, Muffins čokoladni

 
 

* sadrži mlijeko i sastojke porijeklom iz mlijeka - može sadržavati jaja u tragovima**:

Punjeni  muffins s okusom kokosa, Punjeni muffins s okusom vanilije, Dolcela kremšnita, Čokoladni muffins,

Muffins, lava muffins, Krema za kolače okus vanilija, krema za kolače čokolada, Tekući biljni šlag 5+, Creme brulee s karameliziranim šećerom, Truffles

 

 

sadrži mlijeko i jaja:
Princes uštipci, Cake2go vanilija, Cake2go čokolada, Cake2go lješnjak, Cake2go jaffa, Desert Lino lada, Torta lino lada, Torta lino lada kokos, Torta jaffa,

*sadrži jaja-  može sadržavati mlijeko**

Dolcela cake2go blondies, Dolcela cake2go brownies

Instant napitci

nema sastojaka animalnog porijekla:
Provita limun, Provita naranča

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko **:

Lino čoko drink 

Proizvodi od povrća nema sastojaka animalnog porijekla:

Sjeckana rajčica s bosiljkom i origanom, Fino sjeckana rajčica s češnjakom i peršinom, Fino sjeckana rajčica s kaparima i origanom, Sjeckana rajčica, Bio sjeckana rajčica, Bio pasirana rajčica, Pasirana rajčica, Pelat rajčica, Koncentrat od rajčica, Ketchup (blagi i ljuti), Krastavci, Paprika, Paprika filet, Paprika rezana, Feferoni blagi, Feferoni ljuti, Cikla, Miješana salata, Ajvar blagi, Ajvar ljuti, Ajvar uprženi blagi, Ajvar uprženi ljuti, Ajvar ekstra ljuti, Ajvar s aromom dima, Ajvar od pečenih paprika blagi, Ajvar od pečenih paprika ljuti, Salsa blaga, Salsa ljuta, Umak od rajčica sa šampinjonima, Senf s okusom estragona, Senf rustica, Veća zrna gorušice, Dijon senf, Senf gold,

 

Senf – cijela zrna gorušice,  Masline zelene (cijele i otkoštičene), Masline punjene pastom od paprike, Crne masline, Grašak, Mahune, Mrkva, Grah smeđi, Grah crveni, Grah bijeli, Đuveč, Kukuruz šećerac, Šampinjoni rezani, Slanutak, Leća, Masline punjene bademom, Masline punjene sirnim namazom, Paprike punjene sirnim namazom, Namaz od ajvara i slanutka, Namaz od cikle, Namaz od povrća i sjemenki suncokreta, Namaz od rajčica i tikvica, Namaz od tikvica i kvinoje


sadrži mlijeko:
Hren
Čajevi

nema sastojaka animalnog porijekla:
Kamilica, Kamilica z medom, Šipak, Šipak s cvijetom hibiskusa, Zeleni, Zeleni-limun, Zeleni-menta, Indijski, Lipa, Metvica, Majčina dušica, Kopriva,  Bio Ciciban, Sljez Favora, Urosal Uvin čaj, Planinski čaj, Đumbir s limunom, Brusnica, Borovnica, Šumsko voće, Šljiva, Naranča s cimetom i klinčićem, Jabuka s cimetom, Malina i kupina s vanilijom, Jagoda-vanilija, Aronija i crni ribiz, Limun i limeta, Bakin čaj, Dinarski čaj, Velebitski čaj

Kompoti

nema sastojaka animalnog porijekla:
Breskva manje sladak, Breskva sladak, Marelica manje sladak, Voćni koktel manje sladak, Ananas manje sladak, Voćni koktel manje sladak, Višnja manje sladak, Šljiva sladak, Ananas manje sladak

Proizvodi od voća

nema sastojaka animalnog porijekla:
Pekmez od šljiva, Džem brusnica, aronija, marelica, miješano voće, šipak, višnja, kupina, malina, jagoda, borovnica, Džem  – smanjena energetska vrijednost 30%   (Borovnica, Jagoda, Kupina, Malina), Voćni namaz šipak, marelica, miješano voće,  Nadjev od višanja- smanjena energetska vrijednost 30% , smanjen sadržaj šećera,

Marmelada naranča s đumbirom, Marmelada grejp s đumbirom, Voćni namaza malina kokos,

Džem extra jagoda, Džem extra borovnica, Džem extra šumsko voće, Džem extra breskva

Zamrznuto povrće nema sastojaka animalnog porijekla:
Pommes frites, Mladi grašak, Grašak i mrkva, Mrkva, Žute mahune, Špinat, Povrće za francusku salatu, Minestrone, Kraljevski mix, Ljetni mix, Raskošni mix, Meksički mix, Povrće za juhu, Zelene mahune, Brokula
Provita žitarice nema sastojaka animalnog porijekla:
Cornflakes, Crunchy muesli bobičasto voće, Crunchy muesli lješnjak i badem
sadrži mlijeko:
Crunchy muesli mliječna čokolada
sadrži med:
Crunchy muesli med
Žitarice za doručak

* nema sastojaka animalnog porijekla:

Lino choco caramela flakes

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati mlijeko**:
Lino crunch, Čoko i Čokolešnik, Lino njammy, Čokolino fit, Gris,

sadrži mlijeko:
Lješnjak čokolino, Lino pillows CP, Lino crunch duo, Lino pillows BP, Lino mini snack pillows punjeni sa Lino ladom (CP), Lino mini snack pillows punjeni sa Lino ladom milk, Čokolino plus, Čokolino plus white, Nutribalance chia, Nutribalance oats, Kviki choco #lols čokolada, Kviki choco #lols jagoda, Kviki choco #lols kokos, Kviki choco #lols malina, Kviki choco #lols naranča

* sadrži med:

Lino honey rings

Krem proizvodi sadrži mlijeko:
Lino Lada duo, Lino Lada milk, Lino Lada nougat, Lino lada kokos, Lino lada gold
Danica

nema sastojaka animalnog porijekla - može sadržavati  jaja i mlijeko u tragovima:

Zapečeni grah - Prebranec, Namaz od slanutka

 

Hummus

* sadrže E120 (Cochenille/ Carmine) boju koja se dobiva iz ženki insekata Dactilopius coccus koji nastanjuju kaktuse u Srednjoj Americi.
** može sadržavati mlijeko/jaja u tragovima - mogućnost kroskontaminacije sastojcima animalnog porijekla u proizvodnji

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje