Dječji rođendan

Neka sve bude igra!

Piknik tulum

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Djeca vole jesti vani, drugačije je, nestaju pravila koja vrijede kod kuće. Nema pranja posuđa, straha od polomljenih vaza i prolivenih sokova po namještaju i ljutitih susjeda i bez ograničenja trajanja sve dok vas ne potjera mrak ili eventualno komarci.

Piknik tulum

Karirana dekica, zelena trava, pletena košara s delicijama i leptiri...
Koja je vaša asocijacija?  Piknik! A ako imate dijete rođeno u proljeće ili ljeto, evo ideje za proslave rođendana! Dječja rođendanska zabava bit će još veselija ako bude vani, piknik rođendan!

Djeca vole jesti vani, drugačije je, nestaju pravila koja vrijede kod kuće.
Nema pranja posuđa, straha od polomljenih vaza  i prolivenih sokova po namještaju i ljutitih susjeda i bez ograničenja trajanja sve dok vas ne potjera mrak ili eventualno komarci. U svakom slučaju može biti puno jeftinije od igraonice i restorana i ne morate brinuti hoće li biti mjesta za sve. Roditelji se konačno mogu malo odmoriti i podružiti se dok klinci imaju livadu za sebe za igranje.
Piknik zabavu možete organizirati i u sklopu kampiranja, a bit će veselo i ako traje jedno slobodno sunčano popodne.

Prvi korak u ovom slučaju neće biti odabir pozivnica i uzvanika, već proučavanje vremenske prognoze. S obzirom na ovo mušičavo vrijeme, svakako odaberite  sunčani vikend, pa makar to značilo da ćete morati proslavu pomaknuti za koji tjedan. Ili osigurajte plan B ako ste u mogućnosti, za manji broj ljudi, postavljeni stolovi pod nadstrešnicom, šatorom ili natkrivenom terasom će biti sasvim dovoljni da se zabava nastavi usprkos kiši.
Piknik zabavu možete organizirati i u sklopu kampiranja, a bit će veselo i ako traje jedno slobodno sunčano popodne.
Odaberite mjesto za piknik, traži se puno prostora u zelenilu  za trčanje, udaljeno od  prometnice i ljudi koji bi mogli prigovarati radi buke. Možete rezervirati mjesto u parku ili  zamoliti prijatelje neka vam ustupe livadu ispred vikendice. Ukoliko ste na kampiranju, svaka livada može poslužiti kao poprište vesele zabave.

U torbi svakako ponesite malu kutiju prve pomoći, dovoljno flastera za poderane laktove i koljena (ništa strašno, sjetite se kako smo i mi gulili koljena, laktove i brade, samo dokaz da smo se dobro naigrali) i vlažne maramice i ubruse za ljepljive prste i umrljana usta.

Vesele pozivnice


Neka se slavljenik baci na posao nekoliko tjedana ranije. Kako je to piknik rođendan, sasvim je prigodno da pozivnica bude ukrašena mravima i drugim kukcima. Svako dijete može dobiti sliku drugog kukca, fotografije može izrezati iz časopisa o prirodi ili jednostavno kopirati u boji stranicu s bubama u nekoj enciklopediji (ne trgati stranice iz knjige!), usput može pročitati i naučiti više o tim životinjama, a kasnije to podijeliti sa svojim prijateljima!  Mravi, žohari, bubamare, leptiri i zlatice dobrodošli na zabavu!!

Kada roditelji budu zvali da potvrde dolazak, svakako biste trebali predložiti da svako dijete donese dodatnu odjeću ako im postane prevruće ili ako se odjeća smoči ili uprlja...ipak je tulum u prirodi!

Ovdje se tulumari

Dekoriranje na otvorenom može biti jednostavno i efektno, a ukoliko je mjesto zabačeno, dekoracije mogu poslužiti kao putokazi do mjesta rođendanske zabave i to svakako treba napisati na pozivnicu (može ispod slika kukca) - recimo "slijedite žuta jaja (baloni) divovske ose i ona će vas dovesti do nas!"

Baloni su odlična i efektna dekoracija i možete ih povješati po putu do zabave te u krug kako biste označili mjesto gdje se odvija zabava, ali i ograničili kretanje djece (recimo nema hodanja izvan područja balona, recimo u šumu, dalje u park ili slično). No ostanemo li samo pri balonima, samo to može postati dosadno.

Od kartona za jaja daju se napraviti sjajne igračke u obliku paukova i kukaca: Dovoljno je izrezati svaku kartonsku košaricu za jaja zasebno, okrenuti je naopačke tako da je izbočeni dio prema gore, a na rubove pričvrstiti  žice koje će biti paukove noge te ih saviti u obliku slova V. Ako želite odvratnije paukove s dlakavim nogama, u Hobby dućanu nabavite "čupavu" žicu u raznim bojama. Paukovi neka vise s grana ili neka čuvaju hranu na stolu.

Budući da smo u prirodi, mislimo malo i na nju...neka hrana bude poslužena u papirnatim tanjurićima, a pića u papirnatim čašama. Vilice i noževe zaboravite jer sva će se hrana moći jesti rukama! Zar to nije sjajno!?

Na računalu pak možete isprintati pozdravni natpis ukrašen leptirima i cvijećem "Rođendanski piknik" ili "Dobrodošli".

Slatki i slani zalogaji

Budući da piknik podrazumijeva toplo vrijeme prije hrane svakako se pobrinite za pića. Tekućine treba biti dovoljno i to prije svega obične vode odnosno mineralne vode. Uz vodu možete postaviti mali bar s instant pićima Lero od limuna, naranče, grejpa, što je izuzetno praktično budući da trebate nositi samo vodu, a djeca i roditelji na licu mjesta mogu odabrati kombinaciju pića. Kod odabira pića svakako dajte prednost ledenim čajevima koje možete praktično poslužiti iz malih boca, a na svaku nalijepite ime djeteta. Tako djeca mogu odlagati boce svuda kako se igraju bez brige da će se proliti. Također zašto ne bi kod kuće napravili dovoljno limunade kojom bi punili ispražnjene boce. Trebaju li uopće čaše?
Ukoliko ima roditelja možda ćete htjeti uključiti i nešto alkohola, neka to bude neko lagano ljetno pivo.

Što se hrane tiče imperativ je jednostavnost. Kompliciranim gastronomskim delicijama ovdje jednostavno nije mjesto! Mogu biti najukusnije, no djeca će jednostavno imati previše zabave da bi se zamarali hranom koju treba jesti sjedeći nožem i vilicom.

Neka hrana bude jednostavna, ali predstavljena na zanimljiv način. Mali zalogaji na štapiću mogu biti zanimljivi, no jedino ako su djeca dovoljno velika da se neće ozlijediti s njima.

Možete zaposliti dijete da iz svoje sobe uzme ploču (ako je ima) ili da sami napravite pano na kojem će pisati jelovnik.

Jelovnik Piknik za Markov rođendan

  • Pohani pileći bataci
  • Krumpir salata
  • Grah salata
  • Voćna salata
  • Muffini malog bubamarca (nastavljamo u stilu buba)

Recepti za pohane batke, krumpir salatu i grah salatu su vam sigurno već dobro poznati, možete jedino unijeti male promjene, primjerice u smjesu za pohanje ubacite malo sezama kako bi bili još hruskaviji, a u krumpir salatu ubacite listiće matovilca. Grah salata naravno uz bučino ulje. Za ostale recepte za dječji piknik tulum pogledajte u Cool preporukama.

Začini inspiracije

Monozačini