Kuhinja u mediteranskom stilu

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Među ladanjskim kuhinjama posebno su omiljene one mediteranske, u plavo-bijelim tonovima inspirirane plavetnilom mora i neba te bjelinom kamenih obala i pješčanih plaža. U njima uvijek vlada svijetlo ozračje koje garantira dobro raspoloženje od jutarnje kave do večernjeg toplog mlijeka.

Mediteranska kuhinja

Među ladanjskim kuhinjama posebno su omiljene one mediteranske, u plavo-bijelim tonovima, inspirirane plavetnilom mora i neba te bjelinom kamenih obala i pješčanih plaža.

Mediteranske kuhinje karakteriziraju i otvoreni regali i gornji elementi u kojima je sve izloženo.Uglavnom ih odabiru obitelji koje ne samo da se same vole okupljati oko kuhinjskog stola, već u svoju kuhinju svojom gostoljubivošću, baš kao i ljudi Mediterana, poput magneta privlače i svoje rođake, prijatelje i susjede.

U kuhinju na godišnji!

U njima uvijek vlada ono sunčano i uvijek neobično svijetlo mediteransko ozračje koje garantira dobro raspoloženje, od jutarnje kave do večernjeg čaja ili toplog mlijeka. Štoviše, u plavo-bijelim kuhinjama kao da cijelu godinu vlada atmosfera godišnjeg odmora. Stoga, ukućani u njoj borave ne samo da bi kuhali, jeli i družili se, već i da bi se odmorili od stresne svakodnevice, jer karakteristični, magični spoj plavog i bijelog potiče pozitivne osjećaje i smiruje dušu i tijelo. No, to još nije sve. U njezinoj unutrašnjosti ljeti kao da uranjamo u osvježavajuće okrilje mora, dok nas zimi njeni svijetli tonovi griju oko srca jer nas podsjećaju na vruće pješčane i kamene plaže. Sve je to moguće zahvaljujući njenim svijetlim podovima prekrivenih daskama, prirodnim kamenom ili keramičkim pločicama. Prepoznatljiv element tog tipa mediteranskih kuhinja su također svijetli zidovi. Najčešće su rustikalni, neobrađeni i obojani bijelom bojom ili pak opločeni keramičkim pločicama, koje se ako ne tvore tipičan plavo-bijeli mozaik, obavezno ukrašavaju jednako tako tipičnom, kontrastnom bordurom. No, u tim se kuhinjama ne osjećamo dobro samo zbog, našoj duši, tako ugodnih i poticajnih mediteranskih tonova.

Mediteranske kuhinje karakteriziraju i otvoreni regali i gornji elementi u kojima je sve izloženo i spremno za ugađanje sebi i drugima. Ponekad se posuđe, pribor i namirnice u donjim elementima, skrivaju prozračnim vratima s letvicama ili pak platnenim zavjesama, koje su tipične primjerice i za donji dio, rustikalnog kamenog sudopera.

Sve je na dohvat ruke!

U mediteranskim kuhinjama sve je na dohvat ruke, u drvenim otvorenim kutijama, korpicama, košarama, pladnjevima i zdjelama od prirodnih materijala, pruća, drva i keramike. To vrijedi i za radne ploče od prirodnog svijetlog kamena ili drva te vrlo tipično, od keramičkih pločica, na kojima se osim za neophodne potrepštine nađe mjesta i za nezaobilazne teglice sa svježim začinskim biljem. U mediteranskim kuhinjama gužva vlada i na stolovima koji podjednako služe za pripremanje hrane, blagovanje i druženje. Obavezan ukras svakog stola u plavo-bijelim kuhinjama su boce s maslinovim uljima i octom, staklenke s mediteranskim delicijama, bočice sa začinima te barem jedna posudica s nečim za usputno grickanje. Vrlo često umjesto udobnih bijelih ili plavih stolica s obaveznim jastucima tu je i klupica na kojoj uvijek ima mjesta i za uvijek dobrodošle prekobrojne goste. Umjesto običnih drvenih stolica i klupica nerijetko se u tim kuhinjama sjedi i na sjedalicama od ratana i sličnih prirodnih materijala.

U mediteranskoj kuhinji uvijek je udobno jer tu su i zavjese, stolnjaci i kuhinjske krpe od prirodnih materijala, pamuka i lana te rustikalni keramički ukrasi, svijećnjaci, tanjuri i zdjele prepoznatljivih motiva i boja. Doista mediteranska kuhinja živi zajedno s obitelji, s ukućanima i njenim gostima i oni žive za nju. Stoga se osim u domovima, kuhinja u mediteranskom stilu često odabire i za vikendice, bez obzira u kojem se podneblju one nalazile. Pritom je zbog njene udobnosti i pozitivnog ozračja kao alternativu u kućama za odmor nerijetko biraju čak i oni koji u svojem domu preferiraju bitno drugačije stilove.

Plavo-bijela inspiracija!

Mediteranski plavo-bijeli tip kuhinje idealan je i kao inspiracija za make-over postojeće kuhinje, koji je posebno dobrodošao u ovim kriznim vremenima. Maštovitim i kreativnim osobama već će i nekoliko fotografija izvornih ili suvremenih plavo-bijelih interijera biti dovoljno da dobiju ideje za veće ili manje intervencije kojima na vrlo jednostavan i jeftin način svoju kuhinju mogu preurediti u mediteranskom stilu.

Ako ste vještiji, obojite zidove i dodajte im borduru od plavo-bijelih pločica ili ih oblijepite odgovarajućim tapetama, a pod opločite mozaikom od plavih i bijelih keramičkih pločica. Postojeće kuhinjske elemente presvucite u plavo ili plavo-bijelo ili pak maknite sva vrata te gornje ormariće pretvorite u otvorene police, a na donje stavite prugaste zavjese. Nadalje, uz mnogo manje truda zidove ili pločice možete osvježiti kupovnim naljepnicama s plavo-bijelim ili nekim morskim motivima, a podove, prozore i sjedalice prugastim tepisima, zavjesama i jastucima. Uobičajeni servis za jelo zamijenite rustikalnim plavo-bijelim keramičkim tanjurima i zdjelama, koje umjesto u ormarićima, držite na otvorenom. Obične kuhinjske krpe zamijenite plavo-bijelim, a stol prekrijte stolnjakom s morskim uzorkom te na njemu pronađite mjesta za pladanj s uljem, octom, morskom soli, začinima i slično. Stol, radne plohe i police možete razigrati i velikim staklenkama s limunima, smokvama, rogačima, ali primjerice i školjkama i bijelim oblucima (staklenke poklopite jednobojnim ili šarenim plavo-bijelim tanjurićima!) te obaveznim teglama sa svježim (bosiljak, origano) ili pak sušenim (lovor, lavanda) mediteranskim začinskim biljem. Naravno, i tegle neka budu u dominantnim bojama i uzorcima. Zidove kuhinje možete osvježiti i slikama s ljetovanja u plavim ili bijelim drvenim okvirima, a dašak Mediterana možete udahnuti i s morskim suvenirima, drvenim brodićima, ribama i galebovima.

Ručak na odmoru

Okačite kuhaču o klin