Tajni život marinada

Najbolje leži kad odleži

Marinade iz Vegetine kuhinje

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Mediteranska, Univerzalna, Pikantna i Marinada s češnjakom tekuće su mješavine za mariniranje kreirane po mjeri onih koji uživaju u roštiljanju, druženju i dijeljenju kulinarskog doživljaja, prihvaćaju novitete i cijene odličan okus pripremljenih jela.

Marinade iz Vegetine kuhinje

Sezona roštilja se zahuktava. Ljetnom režimu prehrane se svi vesele, a u tome ipak prednjače pripadnici "jačeg spola". Tako roštilj majstori vade svoj pribor iz podruma i garaža, lašte ga, razmjenjuju savjete, pripremaju popis idealnih roštilj mjesta, nabavljaju namirnice, marinade, pivo i nastaje sveopća ljetna roštilj euforija. Kako i ne bi kada je jedenje vani na svježem zraku uz druženje i dijeljenje neprocjenjivo.

Roštilj i mariniranje jedno bez drugoga su nezamislivi. Svi znamo što je roštilj, a koliko toga znamo o marinadama? Marinade su tekućine aromatičnih okusa i mirisa u kojima namirnice ostavljamo da se prožmu mirisima i okusima aromatičnog bilja, začina, ulja i octa. Svaka od tih namirnica ima točno zadanu funkciju. Tako ulje čuva prirodan okus i vlažnost hrane, kiseline (ocat ili limunov sok) omekšavaju i otvaraju pore mesa kako bi okusi marinade prodrli dublje, a začini daju svakom mariniranom jelu jedinstven okus.

Dok tradicionalne metode mariniranja iziskuju i nekoliko sati uz pomno odabrane namirnice za marinadu, marinade nove generacije savršena su kombinacija svih tradicionalnih sastojaka marinade u optimalnim omjerima, koji u svega 30 minuta postižu uspjeh kao kod klasičnih marinada. Za intenzivniji okus namirnice ostavite u marinadi dulje i potom nastavite sa željenim načinom pripreme. Vegeta marinade posebno idu na ruku onima koji grilaju, mariniraju, vole druženja prilikom pripremanja jela, koliko i ona za stolom, vole novitete i raznolikost okusa.

Vegeta marinade

Iz Vegetine kuhinje stižu čak 4 različite  božanstvene marinade prilagođene svačijem loncu, tanjuru, grilu i kulinarskom senzibilitetu. Mediteranska, Univerzalna, Pikantna i Marinada s češnjakom tekuće su mješavine za mariniranje, koje, ako vam je stalo do kulinarske kreacije i reputacije, jednostavno morate imati. Uz savršen okus koji daju svemu čega se dotaknu, Vegeta marinade su bez dodanih aroma i bez dodanih pojačivača okusa.

Jeste li znali?

Pri klasičnom/tradicionalnom mariniranju za pojedine namirnice treba odvojiti specifično vrijeme:

  • crveno meso poput govedine i janjetine 4-6 sati,
  • divljač 4 - 6 sati, a poželjno je i duže,
  • svinjetinu od 2 - 4 sata,
  • perad 2 - 4 sata,
  • patku od 4 - 8 sati,
  • riblje odreske poput filea tune ili lososa od 30 minuta do 1 sata i
  • povrće od 30 minuta do 1 sata (npr. patlidžan, artičoke, tikvice).

Opće pravilo je, što duže ostavite namirnicu u marinadi, okus je intenzivniji.

Savjeti iz Vegetine kuhinje

Za omekšavanje namirnica, ali i neutraliziranje njihovog okusa (npr. divljač, kebab, perad, ali i povrće), savjetujemo da isprobate ovaj način omekšavanja - namočite namirnicu u kiselo mlijeko ili jogurt. Toj marinadi možete dodati limun, nariban đumbir, mljeveni kumin, začine i dr. Važno je jedino da namirnice koje marinirate potpuno prekrijete jogurtom ili kiselim mlijekom. Ako ste pivoljubac, za sočan i hrskav rezultat pokušajte ga namočiti u marinadu od piva. Ili namirnicu nakapati maslinovim uljem i limunovim sokom i obložiti odabranim začinskim biljem. Ništa manje nije omiljena kombinacija mljevenog papra, konjaka, bijelog vina i maslinovog ulja.

Vegetine tekuće marinade odličan su izbor za mariniranje mesa i ribe, a jedno pakiranje od 90 ml dostajat će za 600 g mesa ili ribe. Dosad niste marinirali? Uz brzo i jednostavno mariniranje s ovim marinadama, one omekšavaju namirnice, čine ih sočnijima i sprječavaju isušivanje posebice pri grillanju i pečenju na tavi. Kada ih jednom probate, vjerujemo, više nećete činiti kompromise s okusom i kvalitetom. Za siguran uspjeh pri mariniranju, Vegeta marinade valja imati uvijek pri ruci. Kulinarski uspjeh zajamčen!

Začini inspiracije

Monozačini