Doček Nove godine

Sve najbolje za blagdanskim stolom!

Kako organizirati novogodišnji party?

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Uz malu pomoć Coolinarikinih savjeta organizirajte ludi novogodišnji party za pamćenje. Za goste spremite male prigodne poklone, a nakon uživanja u vatrometu, zagrijte ih vrućim napitcima.

Sretna nova

Odlučili ste se okušati u organizaciji partyja svih partyja. Postali ste glavni i odgovorni za najluđi party u godini, onaj novogodišnji! Iako vas prijatelji sigurno plaše brigama i obavezama koje nosi organizacija proslave koja se očekuje cijele godine, ni ne pomišljajte na predaju. Uz pomoć cool savjeta vaš će novogodišnji party postati party za pamćenje.

O uzvanicima

Pri sastavljanju liste uzvanika imajte na umu da je 18 do 20 osoba idealan broj za dobru atmosferu, a kako uvijek netko odustane, pozovite ih nešto više. Vodite računa i o tome da žene i muškarci budu podjednako zastupljeni te nipošto ne pozivajte samo parove jer očijukanja i ljubavne iskrice daju posebnu draž svakom, a posebno novogodišnjem partyju. Pozive nemojte poslati uobičajeno, e-mailom, sms-om, nego glamuroznije, rigodnim pozivnicama ispisanih rukom i poslanih poštom. Kako biste mogli isplanirati nabavu namirnica i rekvizita, u pozivnicama obavezno naglasite da u roku tjedan dana očekujete potvrdu dolaska. K tome, kako je ispraćaj Stare i doček Nove ljepši i dojmljiviji što je glamurozniji, u pozivnici obavezno navedite da očekujete svečanu odjeću.

O iznenađenjima

Za svoje goste predvidite i nekoliko prigodnih iznenađenja. Pripremite male prigodne poklone (mirisne svijeće, čokoladne Djedice, bijelo-crvene šećerne štapiće......) koje pri dolasku mogu izvaditi iz velike crvene vreće na ulazu ili im ih može uručiti pravi Djed Mraz. Desetak minuta prije ponoći sve goste iznenadite mrkvama, a samce još i mandarinom. Naime, ako Izraelci vjeruju da grickanje mrkve u posljednjim minutama Stare, u novoj godini donosi bogatstvo, a Kinezi da kriška mandarine donosi sreću u ljubavi, zašto to ne bi bilo djelotvorno i kod nas. Na kraju, u ranim jutarnjim satima nakon najneumjerenijeg godišnjeg partyja, goste ispratite s paketićem za preživljavanje s tabletama protiv glavobolje i želučanih tegoba.

O uređenju prostora

Kako za ludu novogodišnju zabavu treba što više mjesta, prostor u kojem ćete upriličiti party oslobodite nepotrebnog namještaja, tepiha i ostalog. Isto tako kako za dobru atmosferu najmanje 2/3 uzvanika stalno mora biti na nogama, ograničite broj mjesta za sjedenje na neophodnu 1/3. Pri odabiru dekoracija za prostor zaigrajte na sigurno, vrlo dekorativno novogodišnje crvenilo. Sa stropa neka visi što više crvenih balona, a po sjedalicama nabacajte crvene jastuke s prigodnim motivima. Nabavite i obavezne rekvizite, kape i rogove sobova, konfete, prskalice te potrepštine za mali vatromet. Osigurajte i prostoriju za garderobu s dovoljno vješalica, a kupaonicu osim s pjenom za pranje ruku i papirnatim ručnicima opskrbite i sredstvom za čišćenje mrlja te u njoj i u WC-u zapalite mirisne svijeće.

O muzici

U prostoriji počasno mjesto rezervirajte i za neobično važnog DJ-a i njegovu muzičku opremu. Ako u vašem društvu postoji netko tko uživa u toj ulozi i zna stvoriti atmosferu, brigu oko muzike prebacite na njegova leđa, a u protivnom angažirajte profesionalca. U odabiru muzike vodite računa o tome da je ona od vitalnog značenja, što znači da mora biti plesna kako bi uzvanike cijelu noć držala na nogama. Stoga, uz ponešto za sve ukuse, odnosno uvijek dobrodošli, ali i za atmosferu neizbježni i obavezni mix različitih stilova, ne zaboravite ni na prigodne domaće i internacionalne novogodišnje pjesme te obavezan ponoćni Straussov valcer koji mora slijediti odmah nakon odbrojavanja.

O napicima

Za dobar start u najluđu noć obavezno ponudite najmanje tri različita koktela te osigurajte dovoljnu količinu različitih napitaka, jer ničega, apsolutno ničega ne smije ponestati. Na listi napitaka mora biti nekoliko vrsta vina koja se slažu s pripremljenim zalogajima, piva i žestokog pića te dovoljno gaziranih bezalkoholnih pića, voćnih sokova, kao i gazirane i prirodne mineralne vode. Kako sva pića moraju biti rashlađena, ne zaboravite ni na brdo kockica leda. Neizostavni šampanjac nabavite u ekonomičnijem i za fešte praktičnijem magnum pakiranju. No, kako dočeka Nove nema ni bez tradicionalnih vrućih napitaka, za ugrijavanje nakon ponoćnog divljanja na hladnoći spremite mirišljavi vrući punč ili kuhano vino.

O hrani

Kada je o hrani riječ, bez imalo dvoumljenja poslužite male, ali slasne finger food zalogaje koji zahvaljujući jednostavnoj pripremi te mogućnosti da se spreme od gotovih sastojaka oslobađaju od mukotrpnog boravka za štednjakom i sudoperom te stresa i glavobolje. Za party koji traje do jutra, za 20-tak osoba, uz neizostavnu pomoć dva, tri spretna dobrovoljca spremite 10 do 12 različitih finger food jela, od kojih dva neka budu slatka. Od svake vrste jela spremite nešto više od 20 komada, jer će svaki gost prosječno pojesti 12-tak zalogaja. Pri koncipiranju jelovnika vodite računa o gostima s posebnim prehrambenim navikama, primjerice vegetarijancima i makrobiotičarima.

O posluživanju

Stol za buffet prekrijte crvenom tkaninom, a hranu servirajte na zlatnim pladnjevima, tanjurima te u zlatnim zdjelicama. Stol dodatno ukrasite borovinom, grančicama s crvenim bobicama, božićnim zvijezdama u teglama te crvenim i zlatnim svijećama. Za novogodišnji buffet odaberite što uži stol kako bi hrana i napici bili što dostupniji. Hranu nemojte svu iznijeti na stol, već je držite u hladnjaku te pladnjeve dopunjujte po potrebi. Kako bi imali što više mjesta za što opuštenije partijanje, klasičan buffet možete zamijeniti i flying buffetom, koji podrazumijeva samoposluživanje s velikih pladnjeva s finger food zalogajima i napicima koji se u određenim razmacima iznose iz kuhinje i kruže prostorijom u kojoj se odvija zabava.

Kruh

Kruh naš svagdašnji