Vegeta

Bogatstvo okusa u jednoj žlici

Kako je nastala Vegeta?

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Godine 1959. jedinstvena kompozicija povrća i začina nazvana Vegeta krenula je u svijet. Zahvaljujući izumiteljici Zlati Bartl i njenom timu postala je neizostavan dodatak jelima čak u više od 50 zemalja diljem svijeta.

Bogata povijest Vegete započela je davne 1958. godine u istraživačkom laboratoriju Podravke pod vodstvom profesorice Zlate Bartl. Vegeta 40, kako se Vegeta u svojim počecima zvala, danas prepoznatljiva po svojoj plavoj boji i šarmantnom kuharu s omota, univerzalni je dodatak jelima koji poboljšava i upotpunjuje njihovu aromu.

Još i danas se najbolje kuha s puno ljubavi i jednom žlicom Vegete!

Već 1959. godine Vegeta je lansirana na tržište i kako će se kasnije pokazati, nezaustavljivo je krenula putem uspjeha.

Osam godina kasnije, 1967. godine Vegeta potpisuje prve prodajne ugovore sa stranim partnerima i kreće u pohod na svjetska tržišta dodataka jelima. Prve inozemne zemlje koje su imale priliku uživati u Vegeti bila su Mađarska i Rusija.

Vegeta 40 tijekom 1971. godine mijenja naziv u Vegetu, a rast potražnje za Vegetom rezultira širenjem njenog tržišta na Austriju, Švedsku, Zapadnu Njemačku i Čehoslovačku. Vegeta putuje i tisućama kilometara daleko od sjedišta poduzeća, osvaja udaljenu Australiju.

Godine 1974. počinje s emitiranjem Vegetina TV uspješnica, serijal "Male tajne velikih majstora kuhinje". Serijal je kulinarskim vještinama i receptima educirao i obilježio prostore bivše Jugoslavije. U to vrijeme posve inovativnim pristupom prezentaciji prehrambenog proizvoda, kroz primjenu u kuhanju i savjete poznatog kuhara, Vegeta se približila korisnicima i učvrstila na svojoj poziciji svevremenskog i svepopularnog univerzalnog dodatka jelima. "... i jedna žlica Vegete", dobro poznata rečenica iz kulinarskog serijala i danas živi u svijestima Vegetinih vjernih potrošača.

Godine 1994. Vegeta je na iznenađenje vjernih korisnika i onih koji će to tek postati odjenula novu, moderniju ambalažu, u skladu s trendovima. Uveden je novi element na Vegetinu ambalažu - povrće.

Dio Vegetina uspjeha je i u konstantnoj modernizaciji i osluškivanju najnovijih trendova. Godine 2000. Vegeta pokreće novu robotiziranu tvornicu u svom srcu Koprivnici, a otvorena je i tvornica Vegete u Mađarskoj. Tu godinu obilježava i kreacija prva četiri specijalna dodatka Vegete Twist te lansiranje Vegete za posipavanje u bočici.

Godine 2001. otvorena je Tvornica Vegete, juha i praškastih proizvoda u Poljskoj.
Vegeta Twistevi se 2003. g. počinju pakirati u bočice s posipačem.
Dugogodišnji Vegetin uspjeh je 2004. g. na tržištu Poljske popraćen priznanjem "Superbrand".

Godina 2005. je za Vegetu posebno dinamična. Prva polovica godine donosi osvježenje u vizualnom identitetu - redizajn ambalaže Vegete. Krajem godine na domaće i inozemno tržište plasira 2 nova univerzalna dodatka: Vegetu mediteran s mediteranskim začinima i lagani univerzalni dodatak Vegetu light. Prema rezultatima istraživanja agencije Prizma s kraja 2005. g. Vegeta je na vodećoj poziciji među najjačim brandovima regije, a iste je godine proglašena "Superbrandom" na tržištu Mađarske i Rusije.

Inovacije iz Vegetine kuće slijede i novi proizvodi u 2006. g. Vegeta pikant na bazi čilija, crvene začinske paprike, češnjaka, origana, kima i komadića paprike, koji te iste godine bilježi proboj na čak 6 svjetskih tržišta. Vegeta je svoju kvalitetu na tržištu Slovačke pod okriljem marke Podravka potvrdila nagradom "Superbrand" 2006. g.

Danas se Vegeta prodaje čak u više od 50 zemalja svijeta i na svih 5 kontinenata. U svoj asortiman proizvoda Vegeta stalno unosi inovacije, a svojom kvalitetom, tradicionalnim recepturama i prepoznatljivošću diferencira se na tržištu dodataka jelima. Vegeta osvaja srca svojih korisnika i osluškujući njihove prehrambene potrebe i preferencije prilagođava se zahtjevima pojedinih nacionalnih kuhinja i prati najnovije nutricionističke trendove.

I 2009. g, na svoj 50 rođendan Vegeta donosi onaj nezamjenjivi okus domaće kuhinje i dijeli s vama dragocjene trenutke provedene s obitelji. Jer dobri običaji ne nestaju - još i danas se najbolje kuha s puno ljubavi i jednom žlicom Vegete!

S Vegetom se bolje jede!

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...