Voćni užici

Užitak bez grižnje savjesti

Tako slatki Podravka kompoti

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Kompot je kuhani voćni desert koji sadržava voće i lagani sirup. Samo prvorazredno voće, svježe, zrelo, ujednačenog stupnja zrelosti i neoštećeno može postati sastojkom izvrsnih Podravka kompota.

Podravka kompoti

Kompot je kuhani voćni desert koji sadržava voće i lagani sirup. Oko podrijetla kompota postoje brojne priče, a najskloniji smo onoj o očuvanju sezonskog voća kroz zimu. Kompoti su se radili od gotovo svog dostupnog voća, a redovito su predvodile jabuke i šljive.

Židovska kultura kompot povezuje s praznikom Rosh Hashanah, tj. židovskom Novom godinom, gdje kompot simbolizira dobre želje i sreću u nadolazećoj godini.

Kada je izbor sezonskog voća sveden na minimum, kompoti su tu da nas okrepljuju, pružaju zalihe vitamina i hranjivih tvari. Stoga ih zasluženo smatramo našim zimskim prijateljima.

Ananas, marelica, breskva, višnja i voćni koktel

Samo prvorazredno voće, svježe, zrelo, ujednačenog stupnja zrelosti i neoštećeno može postati sastojkom izvrsnih Podravka kompota. Takvo voće pri pripremi kompota toplinskim tretmanom zadržava strukturu, čvrstoću, oblik, miris, okus i boju karakterističnu za pojedino voće.

Podravka je osluškujući potrebe za niskokaloričnom i laganom hranom, svoje kompote prilagodila željama i zahtjevima svih potrošača. Tako uz bogat i raskošan sok kompota, program kompota ima i "lagane inačice" - Podravka light kompote. Suvremen i nježan postupak pripreme kompota omogućava očuvanje hranjivih tvari i punoće okusa svježeg voća.

Podravka kompoti su must-have sastojak vaših predprazničkih polica, a Kompot ananasa, Breskva, Marelica-light, Voćni koktel-light i Višnja-light, savršeno će nadopunjavati praznične kolače, torte, deserte, sladolede ili jednostavno začiniti duge zimske večeri.

Upotreba kompota

Mogućnosti za upotrebu kompota su neograničene, a ovise samo o mašti kuhar-a/ice. Primjerice, smjela kombinacija kompota, crvenog vina i pinjola, višnjin kompot s kriškama svježe oguljene jabuke ili ljubiteljima kompota od breskve i marelice neodoljiva kombinacija s limunovim sokom, mareličinim likerom, cimetom i bademima. Svim tim kombinacijama jedno je zajedničko - savršeno im pristaju velike desertne čaše i zdjelice.

Poslužuju se uz sladoled, čest su pratitelj torti i kolača, jedemo ih uz tučeno slatko vrhnje i puding, njima punimo palačinke ili ih poslužujemo kao samostalan desert. Biskviti za kolače i torte će dobiti na sočnosti ukoliko ih pokapate sokom od kompota, a slana jela dodatkom soka ili voća iz kompota dobiti će egzotičan slatko-slani okus.

Želite li kompot dodatno oplemeniti začinima, učinite to đumbirom, cimetom, klinčićima, vanilijom, sokom limuna, na kolutiće narezanim narančama ili dekorativnom mentom. Ipak, sa začinima ne treba pretjeravati, kako se ne bi narušio prirodan nježan okus voća.

Niste li to već činili, ove zime uživajte u raskošnim Podravka kompotima.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje