Vegeta

Bogatstvo okusa u jednoj žlici

Naša teta Vegeta

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Pod njenim vodstvom stvorena je Vegeta, najpoznatiji hrvatski brand, čije prisustvo na tržištima pedesetak zemalja dovoljno govori o kvaliteti i iznimnosti tog proizvoda koji je nastao prije 50-tak godina.

Naša teta Vegeta

Kako je živjela, skromno i samozatajno, tako nas je i napustila u svojoj 89 godini. Zlata Bartl bila je voditeljica tima koji je u Podravkinom istraživačkom laboratoriju krajem 1950.-ih godina izumio najpoznatiji Podravkin proizvod Vegetu.

Zlata Bartl rođena je u veljači 1920. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je završila pučku školu i gimnaziju, a 1938. godine u Zagrebu je upisala tadašnji Mudroslovni (filozofski) fakultet. Po završetku studija prihvatila je posao profesorice na školi u Sarajevu, iako su njeni interesi, kao što je sama znala reći, bili drugačiji: "Privlačila me anorganska kemija, a život me je nekako uvijek vodio sve dalje od nje".

Igrom slučaja, 1955. godine krenula je na službeno putovanje u Zagreb gdje će se zadržati zbog vremenskih neprilika. Naime, veliki snijeg koji je pao te godine blokirao je prometnice i prof. Bartl ostala je u Zagrebu. Vrijeme je koristila za proučavanje stručnih časopisa i publikacija te traženja oglasa za posao u novinama. Podravka je u to vrijeme tražila kemijskog tehničara za rad u laboratoriju i prof. Bartl javila se na oglas koprivničke tvrtke. Za dva je dana obaviještena da je dobila posao u Podravki.

Dolazak u Koprivnicu nova je stranica u životu prof. Bartl, a o tom iskustvu znala je reći: "Za vrlo kratko vrijeme shvatila sam što i kako treba raditi i počela se osjećati dijelom tih ljudi i sredine koja me izuzetno lijepo primila. Zaljubila sam se u Podravku i njene ljude na prvi pogled".

Dobitnica je mnogih priznanja, od kojih se posebno može izdvojiti visoko odličje predsjednika Republike Hrvatske - red Danice s likom Nikole Tesle, Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore te spomenica Podravke za životno djelo iz 1987. godine.

Ipak, kao što je vrlo često isticala, najdraža joj je bila, od svih nagrada i priznanja, Vegeta: "Najveće mi je priznanje i zadovoljstvo što je dobar proizvod - Vegeta - uz zalaganje komercijale, proizvodnje, tehničke kontrole i drugih službi postala veliki proizvod".

Iako se današnji asortiman Vegetinih proizvoda znatno proširio, kvaliteta izvornog proizvoda potvrđuje se i nadalje svakog dana u 50-tak zemalja svijeta, u raznim kuhinjama, pa i na Coolinarici na kojoj možete pronaći preko 2 000 recepata s Vegetom. Ili kako je to jedan korisnik lijepo sročio: "Teta Vegeta šeta širom svijeta".

Masline

Cure sline od masline