Strah od škole

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Dok većina djece s nestrpljenjem očekuje povratak u školu, za neku djecu i roditelje početak škole prava je noćna mora.

Većina djece voli školu te s nestrpljenjem očekuje povratak u školske klupe. No, nažalost neka djeca pate od straha od škole pa je za njih, ali i za roditelje početak nove školske godine prava noćna mora. Djeca pogođena strahom od škole uglavnom se žale na glavobolju ili bolove u trbuhu, a neka od njih uz to i otvoreno odbijaju odlazak u školu. Naravno, bolovi, ali i ostali simptomi, primjerice mučnina, kucanje srca, napetost u mišićima, poremećaji spavanja, umor i iscrpljenost nestaju u vrijeme vikenda i školskih praznika.

Djeca koja pate od straha od škole k tome mogu biti dekoncentrirana, bezvoljna, demotivirana, anksiozna, agresivna ili pak povučena u sebe. Uzroci straha od škole su brojni i vrlo složeni, a među najčešćim su preopterećenost školskim obavezama te previsoka, odnosno nerealna očekivanja roditelja, ali i učitelja. Strah mogu izazvati i manjkavosti u metodičkoj i pedagoškoj osposobljenosti učitelja te posebno izostanak individualnog pristupa djetetu. Čest uzrok je i strah djeteta od odvajanja od roditelja, strah od negativne reakcije roditelja, učitelja ili ostalih učenika na njegova školska postignuća, a posebno ocjene. Vrlo često strah od škole je posljedica izloženosti djeteta fizičkom i verbalnom nasilju, odnosno bullingu, na putu do škole ili u školi, ali i primjerice izolacija od ostalih učenika u razredu.

Kako biste pomogli djetetu da prevlada strah od škole ili još bolje, kako biste spriječili njegovu pojavu:

  • Podupirite djetetov povratak u školu na početku nove školske godine, veselite se zajedno s njime i najavite proslavu prvog dana škole odlaskom na sladoled, u kino ili tome slično.

  • Kupovinu knjiga, pribora, odjeće i obuće za školu obavite zajedno s djetetom te mu pritom koliko god je to moguće dajte slobodu u izboru kako biste mu dali do znanja da imate povjerenja u njegove odluke.

  • Razgovarajte s djetetom o važnosti škole općenito, ali i sasvim konkretno o njegovim očekivanjima u novoj školskoj godini.

  • Potaknite dijete da isplanira ocjene iz pojedinih predmeta te mu obećajte da ćete ga zajedno s ostalim ukućanima podupirati i pomagati da postigne planirani uspjeh.

  • S djetetom izaberite srećka, odnosno maskotu, neku malu igračku ili drugi predmet koji će dijete nositi u školskoj torbi da mu poveća samopouzdanje i osjećaj sigurnosti.

  • Ako dijete ne želi u školu ili ako se pojave simptomi straha, otvoreno i vrlo strpljivo razgovarajte s djetetom, a kada vam se ono povjeri, uvažite razloge zbog kojih se ono boji ići u školu. Pokažite razumijevanje, čak i ako vam se oni ne čine sasvim opravdanima.

  • O djetetovom strahu od škole obavezno razgovarajte sa stručnjacima u školi, psihologom ili pedagogom i zatražite njihovu pomoć.

  • Bez obzira na okolnosti, razvijajte pozitivan stav prema školi, a pred djetetom nipošto nemojte govoriti negativno o školi, učiteljima i školskim aktivnostima.

Osim toga:

  • Odgoj djeteta temeljite na emocionalnoj toplini, uvažavanju i podršci. Osim toga nužna su jasna pravila ponašanja i ograničenja te dosljedna kontrola.

  • Što više pohvaljujte i nagrađujte svoje dijete kako biste kod njega razvili osjećaj sigurnosti i samopouzdanja, a što manje koristite kritike i kazne koje produbljuju osjećaj nesigurnosti i neuspjeha.

  • Potičite dijete na postignuće i zajedno s njim se veselite njegovim uspjesima, no jednako tako spoznajte njegove mogućnosti te u svojim zahtjevima budite realni.

  • U svojem djetetu ne gledajte samo učenika, nego osobu u cjelini s različitim osobinama i sposobnostima te ga ne doživljavajte samo kroz njegove školske ocjene i postignuća.

  • Potičite dijete da se afirmira i socijalizira i kroz izvanškolske sportske ili umjetničke aktivnosti.

  • S djetetom nemojte razgovarati samo o njegovim rezultatima, odnosno ocjenama, već pokažite interes i za sve ostalo što se događa u razredu i školi.

  • Potičite razredna druženja i prijateljstva te primjerice organiziranjem zajedničkog igranja te odlaska u školu potpomažite djetetovu socijalizaciju posebno ako je ono povučeno i nesigurno u sebe.

  • Povremeno ciljano razgovarajte s djetetom, ali i s učiteljem, o tome kako se ono osjeća u svojem razredu i školi.

  • Nikad nemojte djetetu bez razloga opravdavati izostanak škole, jer odbijanje škole najčešće počinje lažnim roditeljskim ispričnicama.

OD VIŠKA GLAVA BOLI

Nek okus dođe u fokus