Putni zalogaji

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Krećete na put? Zašto ne, putovanje ubija dosadu, širi spoznaje, relaksira i produhovljuje. Putujete li u društvu ili obitelji, to je prilika da se bolje povežete i zajedno "narastete". A sada nešto sasvim prizemljeno - što ćete tijekom putovanja jesti?

Obroci su za putnike vrlo važni, a ništa manje nije važan ni unos tekućine. Putnici, avanturisti i istraživači dnevno potroše veći broj kalorija od prosječne osobe. Primjerice, astronaut krupnije građe za svojih putovanja treba i do 3200 kcal dnevno.

Čini vam se ekstremnim primjerom, ali prisjetite se malo svih vaših aktivnosti tijekom putovanja: naporne dugotrajne i koncentrirane vožnje, presjedanja i tegljenja teških "kufera", gledanja filma, telefonskih razgovora, stopiranja, čitanja knjiga i dnevne štampe, smirivanja pretjerano razigrane djece i rješavanja dječjih svađa, proučavanja okoline, fotografiranja, učenja, debatiranja, rada na prijenosnom računalu itd. Sada jasnije?

Odaberite jela jednostavna za transport i bez intenzivnog mirisa.

Putno-prehrambeni naputci:

Dok u destinaciji valja pravilo pribjegavanju lokalnim specijalitetima i to na mjestima gdje se prehranjuje i lokalno stanovništvo, putem je mudrije jesti prethodno u kućnoj radinosti pripremljena jela po mjeri putovanja. Tako na put nećete nositi namirnice iz kojih će se cijediti umak, koje će se pretjerano mrviti, iz kojih će se širiti intenzivni mirisi ili koje zahtjevaju korištenje pribora za jelo. Ali, krenimo iz početka.

  • Razmišljajte o dimenziji putnih snackova veličine zalogaja. Razmišljajte o jednostavnim i nezahtjevnim jelima.

  • Uvijek koristite samo svježe namirnice za svoje putne zalogaje.

  • Težite za dobro izbalansiranim zalogajima: ugljikohidratima, masnoćama, bjelančevinama, vitaminima i vlaknima.

  • Koristite praktične posude i torbe za transport jela. Jelo odvojite od drugih putnih stvari i pozicionirajte dalje od izvora topline, vlage i intenzivne svjetlosti.

  • Dječjim obrocima posvetite posebnu pozornost. Uz hranjivost, izbalansiranost i svježinu, jela neka izgledaju primamljivo.

  • Hrana koju ste pripremili neka se ne mrvi, prosipa, neka ne curi, neka nije kvarljiva i teško probavljiva. Odaberite jela jednostavna za transport i bez intenzivnog mirisa. Ono što je vama primamljivo primjerice bakalar, sirevi sa plemenitom plijesni, češnjak i luk nekome drugome tijekom vožnje može biti nepodnošljivo. To pravilo posebno vrijedi vozite li se javnim prijevoznim sredstvom. Turbulencija u avionu, naglo skretanje ili zavoj i vaš obrok se može naći u krilu susjeda.

  • Izbjegavajte začinjene, masne i jako slane grickalice.

Prijedlozi putnih snackova:

  • Voće: trešnje, grožđe, jabuke, banane... Voće možete i ranije oguliti, narezati i poprskati limunovim sokom. Za dodatno osvježenje možete ga rashladiti u hladnjaku.

  • Povrće: mini rajčice po mjeri jednog zalogaja, krastavci i paprika narezani na kriške, mrkve, štapići celera i dr.

  • Dipovi. U koje ćete umakati povrće, voće ili integralne slane grickalice, pod uvjetima da okolnosti to dozvoljavaju. Primjerice kriške jabuke odlično pašu uz mješavinu meda, cimeta i malomasnog sira. Ili, celer umačite u dip od kikiriki maslaca ili sirnog namaza.

  • Suho i orašasto voće. Bogato energijom i vlaknima.

  • Keksi. Za tu prigodu probajte sami pripremiti kekse. U prijevoznom sredstvu ćete posebno cijeniti da se isti ne mrve, a sastojci neka budu što cjeloviti, svježi i hranjivi: integralne žitarice, müsli, suho voće, ...

  • Sendviči. Razni namazi u kombinaciji s povrćem idealni su dijelovi putnog sendviča. Kikiriki maslac, pesto genovese, namaz iz maslina, patlidžana, listovi zelene salate, krastavci i drugi sastojci.

  • Kruh i peciva. Domaći kruh i peciva uz dobar nadjev mogu zadovoljiti vaše putne prehrambene potrebe. Eksperimentirajte prije puta, a za put ostavite dobro uhodane kombinacije. Integralno brašno, sjemenke, maslinovo ulje i druge kvalitetne namirnice možete uživati i kroz kruh.

Imajte na umu, ono što ćete na putu jesti može označiti vaše putovanje i više nego bi to željeli.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja