Marinada za bolji okus i zdraviji roštilj

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Marinade nisu tu samo kako bi odresku podarile jedinstvenu aromu i omekšale meso, već nas mogu i zaštititi od nekih za zdravlje opasnih sastojaka.

Što pretvara jedan običan odrezak udrugačiji...? Ili kako sasvim obična pileća prsa pretvoriti u aromatično-osjetilno iskustvo? Dobrom marinadom! Uz mali napor oko pripreme, marinada daje veliki doprinos svakom objedu i pruža mogućnost da razvijete vlastitu kreativnost. Jednom kad svladate osnove, slobodno možete eksperimentirati sa začinima. A marinade nisu ograničene samo na meso. Povrće i tofu također su ukusniji ako se mariniraju.

Korištenje marinada kao sredstva za poboljšanje okusa i omekšavanja mesa je relativno novijeg datuma; ljudi se već nekoliko stotina godina koriste marinadama više u svrhu čuvanja hrane. Naravno, do nedavno se marinade nisu mogle kupiti gotove u supermarketu i nisu bile "fancy" kao današnje u kojima se nađe i korica limuna, koja žlica maslinovog ili sezamovog ulja, finog voćnog soka, kvalitetnog vina, svježeg začinskog bilja, meda, aceta balsamica, senfa, melase... a uglavnom se koristio rasol (slana voda).

Ali marinade nisu tu samo kako bi odresku podarile jedinstvenu aromu, već nas mogu i zaštititi od nekih za zdravlje opasnih sastojaka. Mnoga istraživanja dokazuju da reakcija između kreatina i aminokiselina u mesu, do koje dolazi zbog visoke temperature plamena s otvorenog roštilja, uzrokuje stvaranje kancerogenih sastojaka poznatijih kao heterociklički amini (HCA). Nova istraživanja pokazuju da marinade mogu onemogućiti stvaranje određenih HCA u mesu koje je pečeno na roštilju na ugljen.

Prema zadnjem testiranju American Institute for Cancer, mariniranje mesa u kiselu marinadu za četrdesetak minuta, u nekim slučajevima, može reducirati stvaranje HCA čak za 92-99%. Mnoge su studije izrađene na tu temu pa iako se još točno ne zna da li marinada samo predstavlja "barijeru" protiv stvaranja HCA ili joj zaštitna moć leži u sastojcima, svi se slažu da je tajna u marinadi. Mariniranje je dakle trenutno najbolja poznata metoda koja ometa stvaranje HCA spojeva tijekom pripreme mesa na roštilju.

I evo jednostavnog i ekonomičnog načina da pri ruci uvijek imate marinirano meso: "Kupite obiteljsko pakiranje mesa, narezano na komade te razdijelite na porcije za jednu osobu. Stavite svaku porciju u vrećicu za smrzavanje zajedno s umakom za marinadu (prethodno pripremljenim ili kupljenim) i zamrznite. Kada ga odlučite odmrznuti, meso će ujedno biti i marinirano."

Izvori: About.com i Health.aol.com.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje