Slani doručak

Ovako doručkuju šampioni

Doručak za školarca

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Doručak je neobično važan obrok jer djetetu pruža energiju potrebnu za udovoljavanje svim zahtjevima koji ga očekuju u školi. Djeca koja redovito doručkuju zdravija su, bolje uče i rjeđe su gojazna.

Priprema, pozor - škola!

Doručak je neobično važan obrok za školsko dijete. Doručak omogućuje ne samo nesmetan rast i razvoj djetetova organizma, nego i akumuliranje energije koja mu je potrebna za optimalno funkcioniranje i udovoljavanje svim zahtjevima koji ga očekuju u školi. Da bi dijete imalo dovoljno energije za fizičko i psihičko funkcioniranje, primjerice za koncentraciju, mišljenje, pamćenje i učenje, doručak kao i ostala dva važna obroka mora sadržavati osnovne grupe namirnica koje će njegov organizam opskrbiti važnim i neophodnim hranjivim tvarima.

Pri izboru prednost treba dati kruhu i proizvodima od žitarica, mueslima, pahuljicama i slično, prerađevinama od ribe i peradi, sezonskom i sušenom voću te mlijeku i mliječnim proizvodima sa što manjim udjelom masnoća. Za doručak treba osigurati i dovoljnu količinu napitaka, primjerice negaziranu mineralnu vodu, svježe i nezašećerene voćne sokove te voćne i biljne čajeve. Dokazano je, naime, da se djeca koja u organizam ne unose dovoljno tekućine u školi brzo umaraju i gube koncentraciju, a mogu patiti i od glavobolje. Kako je poznato da djeca "jedu očima“, na doručak ih možete motivirati lijepo dekoriranim stolom i tanjurima s likovima iz bajki ili crtića.

Osim za zdrav i raznovrstan obrok, roditelji se moraju pobrinuti da školsko dijete neizostavno svakodnevno doručkuje te da za to ujutro prije škole ima dovoljno vremena. U formiranju navike redovitog, svakodnevnog doručkovanja najvažnija je uloga roditelja kao uzora djetetu. Stoga bi roditelji koji u žurbi, s nogu, ujutro popiju samo šalicu kave, u interesu djeteta, ali i vlastitog zdravlja, trebali odmah promijeniti svoje navike. Da bi dijete uvidjelo važnost doručka, poželjno je da se kad god je to moguće, bar neradnim danom, ujutro okupi i doručkuje cijela obitelj.

No, osim vlastitim primjerom roditelji, posebno mame, mogu i na mnoge druge načine kod djeteta formirati pozitivnu naviku doručkovanja te postići da dijete s veseljem ustane te u miru pojede obrok i onda kada je samo kod kuće. Primjerice, dijete sigurno ujutro neće "zaboraviti" ranije ustati i jesti ako je i samo, u skladu sa svojom dobi, sudjelovalo u odlučivanju, nabavci, pripremanju ili serviranju onoga što će se jesti za doručak.

Kako je poznato da djeca "jedu očima", na doručak ih se može motivirati i lijepo dekoriranim stolom, šarenim papirnatim ubrusima te tanjurima i šalicama s likovima iz bajki ili crtića. Kako djeca vole promjene, što češće mijenjajte jelovnik za doručak, pa djecu obradujte pahuljicama i mueslima s novim okusima, keksa s maslacem, čokolade i sušenog voća ili Lino pillowsima, zanimljivim i ukusnim jastučićima od žitarica punjenih kremom od kakaa. K tome, uobičajenu hranu povremeno servirajte na drugačiji, maštovitiji način i sa zanimljivim i zdravim dodacima, komadićima svježeg ili sušenog voća, čokoladnim mrvicama, nasjeckanim orašastim plodovima, sjemenkama i slično. Primjerice, umjesto na tanjuru, Vanilino servirajte u širokoj čaši posut sa strugotinama ili rastopljenom čokoladom, Medolino sa sjeckanim orasima ili bademima i medom, a Frutolino s komadićima svježeg ili sušenog voća.

Da bi dijete uvidjelo važnost doručka, poželjno je da se kad god je to moguće, bar neradnim danom, ujutro okupi i doručkuje cijela obitelj.

Nadalje, dijete će, primjerice, s veseljem pojesti omlet od jaja posložen na listovima zelene salate i ukrašen kriškama rajčice ili stavljen između dvije kriške kruha, poput sendviča. Sir ili jogurt bit će mnogo poželjniji ako ih zasladite medom i obogatite komadićima svježeg ili sušenog voća, a jabuka ili naranča, kao i ostalo voće, prije će se pojesti u kriškama negoli cijele. Sir se može servirati i sa sirovim sezonskim povrćem izrezanim na štapiće ili kao namaz s različitim dodacima. Djeca vole i namirnice koje zvučno hrskaju, pa će ujutro s veseljem navaliti na hruskave zobene pahuljice, primjerice Crunchy muesli s lješnjacima, bademima, medom i čokoladom. K tome, umjesto da ih pripremite na uobičajeni način s mlijekom, od klasičnih zobenih pahuljica možete pripremiti i ispeći i vrlo ukusne i zdrave te također vrlo hrskave domaće energetske pločice, koje osim za doručak, dijete može ponijeti i pojesti u školi kao ukusnu i zdravu grickalicu.

Interes za neko jelo možete probuditi i na način da ga dijete imenuje nekim maštovitim imenom. Djeca će se naročito veseliti doručku serviranom kao u hotelu pa za promjenu katkad uvedite švedski stol.

Na neobičan način servirajte i jela koja dijete inače ne voli ili ih još nikad nije kušalo. Jednom tjedno pripremite i doručak iznenađenja te djetetu servirajte carski drobljenac, puding od riže ili krupice te shake od mlijeka, meda i voća. Dijete će se veseliti i jelima koja za doručak jedu njegovi vršnjaci širom svijeta, pogotovo ako je informacije i recepte samo pronašlo na internetu. Na taj način jutarnji jelovnik svojega djeteta više nego uspješno možete obogatiti i zdravim namirnicama koje ono inače ne bi ni taknulo.

Masline

Cure sline od masline