Rustikalna šalša

Gotovo vegetarijanska, ova šalša, poput starinske juhe, govori mnoge jezike. Ako bi se iz nje išta moglo izostaviti, bio bi to samo feferon za one kojima na jeziku ne godi ljuto.

  • 40 min
  • Jednostavno
Rustikalna šalša

Sastojci

  • 400 g Pelata Podravka
  • 4-5 žlica maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 glavica malog luka
  • 100 g šampinjona
  • 100 g suhe mesnate slanine
  • 1 žlica šećera
  • pola feferona
  • 1 vezica peršina
  • 1 grančica bosiljka
  • 1 žlica Vegete
  • 300 g Fusilli Zlato polje
  • 100 g parmezana ili paškog sira

Priprema

  1. Šampinjone operite, osušite i nasjeckajte na kockice. To isto učinite i s mesnatom slaninom i lukom. Pelate također narežite na kocke.
  2. U tavi ugrijte maslinovo ulje pa u njega stavite prepolovljeni češnjak, kratko ga popecite i izvadite iz tave. Zatim na ulje stavite nasjeckani luk i slaninu pa nakon kratkog pirjanja dodajte šampinjone i pirjajte zajedno nekoliko minuta.
  3. Nakon toga dodajte pelate, nasjeckani feferon i Vegetu. Sve pirjajte dok tekućina ne ispari. Pred kraj kuhanja pospite nasjeckanim peršinom i bosiljkom.
  4. Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i izmiješajte s umakom.

Posluživanje: Rustikalnu šalšu obilno pospite naribanim parmezanom. Poslužite toplo.

Savjet: Šampinjone možete zamijeniti bukovačama. U ljetnim mjesecima pasterizirane rajčice zamijenite svježim, ali im prije upotrebe odstranite kožicu.Kako biste u ovom jelu dobili blagu aromu češnjaka, kratko ga ugrijte na ulju i izvadite.

ADIO ADITIVI!

Poznata jela bez nepoznatih sastojaka