Parene okruglice (Germknödel)

Okruglice ili knedle mogu se pripremiti i bez krumpira. Ove su specifične po načinu pripreme: kuhaju se na pari, na gazi zategnutoj preko ruba posude. Starinski način obuhvaća i preljev od maslaca, šećera i maka.

  • 70 min
  • Srednje zahtjevno
Parene okruglice (Germknödel)

Sastojci

Za posipavanje

  • šećer u prahu
  • mak

Priprema

  1. Brašno pomiješajte s instant kvascem. U sredini brašna napravite jamicu, pa u nju stavite stavite jaja, šećer, malo soli, ribanu limunovu koricu, rastopljeni maslac i mlako mlijeko.
  2. Najprije pomoću noža izmiješajte sve sastojke i postupno dodajte brašno. Zatim nastavite tijesto mijesiti rukom ili električnom miješalicom.
  3. Dobro izrađeno tijesto ostavite da se diže na toplome mjestu dok mu se volumen ne udvostruči.
  4. Nakon što se tijesto diglo, razdijelite ga na osam jednakih dijelova. Svaki dio malo spljoštite, u sredinu stavite obilnu žlicu pekmeza i oblikujte okruglice, koje ostavite počivati još 20 minuta.
  5. Okruglice kuhajte na pari: u široku posudu stavite vodu, pokrijte ju gazom, nategnite i čvrsto zavežite. Kad voda zakipi, na gazu složite 3-4 okruglice, poklopite dubljom posudom iste veličine i kuhajte oko 10 minuta.

Posluživanje: Vruće okruglice prelijte maslacem, pospite šećerom i makom koji ste prethodno samljeli.

Savjet: Parene okruglice možete pripremiti i sa svježim kvascem i to na sljedeći način: svježi kvasac izmrvite, dodajte pola žličice šećera, prelijte s oko 50 ml toplog mlijeka i ostavite stajati na toplom mjestu oko 5 minuta.

Čokolada

Zadovoljstvo na kvadrat