Uskrs

Prvo skuhaj, onda reci hop!

Slasna uskršnja pita

S radosnim sastojcima Uskrsa pripremite pitu od dimljenog mesa i kombinacijom omiljenih sireva, a uz posluženi zeleni pire od kremastog graška iznenadit ćete svoje najdraže za blagdanskim stolom.

  • Srednje zahtjevno
Slasna uskršnja pita

Sastojci

Za tijesto

Za nadjev

  • 150 g Dimljenog svinjskog vrata Podravka
  • 200 g gaude narezane na ploške
  • 4 jaja
  • 250 g ricotte
  • 3 mlada luka
  • 150 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica Vegete

Za pire od graška

Priprema

  1. Brašnu dodajte rashlađeni maslac narezan na listiće, posolite, pa pomoću električne miješalice miješajte dok ne dobijete ravnomjerno zrnatu strukturu.
  2. Dodajte svježi sir, pa rukama zamijesite glatko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak na barem 30 minuta.
  3. Za nadjev skuhajte 3 jaje, pa ih ocijedite ohladite pod mlazom hladne vode i ogulite.
  4. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi u krug od otprilike 40 cm, pa ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
  5. Po sredini tijesta do 5-6 cm od ruba u krug posložite sir narezan na ploške.
  6. U posudu stavite na kolutiće narezani mladi luk, grubo nasjeckana tvrdo kuhana jaja, na kockice narezani svinjski vrat, ricottu i dobro izmješajte.
  7. Smjesu rasporedite ravnomjerno preko sira, pa nenadjevene rubove tijesta preklopite prema sredini i na više mjesta lagano stisnite da dobijete izgled valova-lepeze.
  8. Tijesto u sredini treba imati veći otvor. U taj otvor ulijte slatko vrhnje u kojem ste razmutili jaje i Vegetu. Stavite u pećnicu i pecite na 180°C oko 40-45 minuta.
  9. Grašak ocijedite, isperite i stavite u manju zagrijanu posudu na otopljeni maslac. Dodajte slatko vrhnje i na laganoj vatri zagrijavajte nekoliko minuta. Uklonite s vatre i dobro usitnite štapnim mikserom u glatki pire.

Posluživanje: Pire poslužite uz pečenu pitu.

Puding

Zadrhtite od uzbuđenja