Cronut-neobična kombinacija kroasana i krafne

Umjesto običnih krafni u danima maskenbala pripremite slatko pržene Cronute - neobičnu kombinaciju kroasana i krafni. Da budu privlačniji, prelijte ih šećernim preljevom i nakon toga postaju vaša omiljena slastica.

  • Srednje zahtjevno
Cronut-neobična kombinacija kroasana i krafne

Sastojci

Za šećerni preljev

  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • nekoliko kapi arome za kolače s okusom jagode (sve pomiješati)

Priprema

  1. Pomiješajte u većoj posudi brašno, šećer, vanilin šećer, sol i kvasac. U sredinu dodajte jaja i žumanjak pa uz postepeno dodavanje mlijeka umijesite dizano tijesto.
  2. Mijesite prvo mikserom sa spiralama, a potom energično rukama dok tijesto ne postane mekano i podatno. Pokrijte prozirnom folijom pa odložite u hladnjak na 30 minuta.
  3. U međuvremenu dok se tijesto odmara izradite maslac da bude podatan i mekan sa 2 žlice brašna. Izvadite tijesto iz hladnjaka, na pobrašnjenoj radnoj površini ga razvaljajte u pravokutnik debljine cca 1 cm, premažite cijelu površinu četvrtinom pripremljenog maslaca pa ga preklopite na tri dijela, jedno preko drugog. Omotajte tako zamotano tijesto prozirnom folijom i pospremite u hladnjak na 30 minuta.
  4. Nakon toga tijesto opet oprezno razvaljajte na debljinu od 1 cm, premažite drugom četvrtinom maslaca pa na isti način preklopite i omotano odložite u hladnjak na sljedećih 30 minuta. Postupak ponovite još 2 puta. Nakon završnog razvaljavanja tijesto treba odležati u hladnjaku nešto duže, najmanje 1 sat, a najbolje preko noći.
  5. Nakon toga tijesto je spremno za daljnju obradu odnosno pečenje. Razvaljajte ga na debljinu od 3-5 cm, izrezujte kalupom ili čašom okrugle oblike (u sredini trebaju imati rupicu). Budući da ovo tijesto ne možete ponovo razvaljavati jer onda neće biti lijepo lisnato, ostatke od izrezivanja također iskoristite i ispecite kao takve male nepravilne oblike. Zagrijte veću količinu ulja pa pržite cronutse s jedne i s druge strane dok ne postanu tamno smeđi.
  6. Pečene cronute ocijedite na papirnim ubrusima od suvišne masnoće, prelite pripremljenim šećernim preljevom ili pospite šećerom.

Posluživanje: Servirajte vruće (preporuka je to cronut izumitelja jer navodno kad se ohlade, nisu tako fini) .

Savjet: Neka vas ne zavara tamna boja koju tijesto dobije ubrzo nakon što se počne pržiti. Ne smijete ih prerano vaditi iz ulja jer u ovom je tijestu puno šećera i upravo zbog karamelizacije šećera ono brzo potamni, pa ako ga izvadite prerano, neće se lijepo ispeći iznutra i biti će gnjecavo. Također je bitno ulje ne pregrijati. Ukoliko nemate termometar za hranu najsigurniji ćete biti da je temperatura dobra za pečenje tako da u ulje stavite male komadiće tijesta koji su preostali od izrezivanja cronuta. Ako počnu cvrčati i lijepo se okretati i peći, ulje je dobre temperature. Tada smanjite plamen i pokušajte stalno održati tu temperaturu.

Plodovi šume na tanjuru

Čarobna šuma