Delikatesna junetina na češki

Juneći ramstek pripremljen s povrćem i umakom od desertnog vina ukrasite svježim bosiljkom i uživajte u  sočnim zalogajima.

  • 40 min
  • Srednje zahtjevno
Delikatesna junetina na češki

Sastojci

  • 800 g junećeg ramsteka bez kostiju (u komadu)
  • 1 žličica Vegete Natur chili
  • sol
  • 1 žličica Senfa estragon Podravka
  • 60 ml maslinova ulja
  • 1 glavica luka
  • 200 g svježe rajčice
  • 300 g raznih svježih gljiva
  • 120 g pileće jetrice

Za umak

Priprema

  1. Meso očistite od opni i žilica. Natrljajte Vegetom natur chili. Meso premažite senfom i pokriveno ostavite stajati u hladnjaku nekoliko sati.
  2. Na zagrijanoj grill tavi koju ste prije toga premazali uljem kratko popecite posoljene kolutiće luka, ploške rajčica i gljive (tek toliko da dobiju boju izvana).
  3. Povrće stavite na pleh za pečenje.
  4. Marinirano meso narežite na odreske debljine oko 2 cm. Odreske lagano pospite Vegetom i pecite na preostalom ulju u istoj grill tavi nekoliko minuta sa svake strane – ovisno koliko želite da je meso pečeno (da ostane u sredini ružičaste boje).
  5. Pilećim jetricama tankim oštrim nožem zarežite opnu (da jetrica ne prskaju i pucaju tijekom pečenja), popecite ih na tavi i posolite.
  6. Pečeno meso i jetrica dodajte povrću. Prije posluživanja dovršite ga u pećnici zagrijanoj na 185 °C 5-10 minuta.
  7. Za to vrijeme pripremite umak: na maslacu kratko popecite nasjeckani luk, dodajte brašno i zajedno pržite oko 2 minute.
  8. Dodajte vino, vodu i kuhajte na laganoj vatri uz miješanje da se umak malo zgusne. Na kraju umiješajte kisele krastave narezane na štapiće, malo Vegete (i po potrebi žličicu šećera).

Posluživanje: Pečene odreske i povrće poslužite uz pripremljeni umak i ukrasite svježim bosiljkom.

Savjet: Ramstek možete zamijenite junećim fileom, a isto tako i delikatesnim mesom. U tom slučaju meso je dovoljno marinirati oko sat vremena.

Ajvar

Razmazi svoje nepce