Crna Gora

Pozicionirali smo se kao tržišni predvodnik u segmentu juha, dječje hrane, konzervirane ribe i voćnih namaza. Punjene paprike, sarma, đuveč i pilav, proslavljena su jela koja uz Crnu Goru kulinarsku magiju daju i drugim balkanskim zemljama.

Crna Gora

Podravkino predstavništvo "Podravka d.o.o. Podgorica" registrirano je u Crnoj Gori 2002. godine, a naši  proizvodi na ovom području bili su prisutni i niz prethodnih godina.

Najpoznatiji Podravkini proizvodi na tržištu Crne Gore su Vegeta, Kokošja juha s tjesteninom, Čokolino, Eva sardina, Pekmez od šljiva i Goveđi gulaš. Eva, zdrava riznica ribljih proizvoda, zastupljena je bogatim asortimanom ribljih konzervi i salata. Podravka se čvrsto pozicionirala kao tržišni predvodnik u segmentu juha, dječje hrane, konzervirane ribe i  voćnih namaza, stoga težimo širenju portfelja svojih proizvoda i u Crnoj Gori.

Podravka d.o.o.

Cijevna bb
81000 Podgorica
Crna Gora

tel: +382 20 872 188
fax: +382 20 872 878
e-mail: podravkacg@t-com.me

Kontakt osobe:
David Habijan, Direktor predstavništva
Dejan Dimitrijević, Direktor Prodaje
Sonja Zarubica, Direktor Marketinga

Geografski položaj

Površina Crne Gore proteže se na svega 13 812 km2, no njena veličina nije proporcionalna geografskim i kulinarskim raznolikostima i užicima koje pruža. Duž granice na jugu Crne Gore proteže se Jadransko more, na zapadu graniči s Hrvatskom, na sjeverozapadu s Bosnom i Hercegovinom te Albanijom na sjeveroistoku. Uz bogatu kulturno-povijesnu ostavštinu, na osebujnu crnogorsku kuhinju utjecale su srednjoeuropska, austrijska, ali i istočna, posebice turska kuhinja. Na primorju su uglavnom zastupljena mediteranska jela i plodovi mora, koja se spremaju na domaćem maslinovom ulju. Uz tradicionalna jela planinskog i kontinentalnog dijela, kačamak, poparu i cicvaru, nećete pogriješiti ako pojedete janjetinu i krumpir ispod sača (peke).

Povijesni utjecaj

Punjene paprike, sarma, đuveč i pilav, proslavljena su jela koja uz Crnu Goru kulinarsku magiju daju i drugim balkanskim zemljama.

Proces naseljavanja slavenskih plemena na područje današnje Crne Gore započeo je još u 5. stoljeću. Crna Gora se prvi put spominje u povelji kralja Milutina s kraja 13. stoljeća, a na početku je pojam Crne Gore označavao usku oblast srednjovjekovne Zete. U drugoj polovini 14. stoljeća Zeta postaje samostalna feudalna država, a već 1496. godine Crna Gora pada pod tursku vlast.

Uz konstantan otpor, Crna Gora zbacuje svu osmansku vlast u ratu od 1683. - 1699. Na Berlinskome kongresu iz 1878. godine Kneževina Crna Gora je priznata kao neovisna država svijeta i nastupa njen zlatni period. Previranja su se u Crnoj Gori smirila tek za kratko. Slijede ratovi tijekom 19. i 20 stoljeća. Crna gora je 2006. referendumom vratila svoju neovisnost.

Karakteristike kuhinje

Najveći dragulj crnogorske kuhinje jesu Crnogorci. Oni su izvrsni domaćini i na njihovoj trpezi će se naći sve što se uopće može zamisliti. Najbolje što vam se u kulinarskom smislu može dogoditi je da budete gost u Crnoj Gori. To je odredište za prave hedoniste, izjelice i sladokusce, stoga isključite "kalorimetar" i uživajte. Zahvaljujući sporom prodiranju globalnih brandova, crnogorska kuhinja održala se u gotovo tradicionalnom obliku uz podrazumijevajuće kulinarske utjecaje susjednih zemalja. U Crnoj Gori se u hrani uživa polako.

Abeceda tradicionalne kuhinje

Zaželite li se tradicionalnih jela, Crna Gora će ispuniti sva vaša očekivanja. Evo što ćete naručiti, pojesti ili jednostavno morate probati:

  • Cicvara je jelo od mladog kravljeg sira ili kajmaka i brašna, koje miješanjem oslobađa mast. Namjeravate li se poslije toga baviti kakvim teškim fizičkim radom, cicvara će vas opskrbiti dovoljnom količinom energije.
  • Čorba se u Crnoj Gori priprema uglavnom uz rezance, krumpir ili povrće, a često i kuhano meso. Probajte čorbu od koprive.
  • Jagnjetina ispod "sača" priprema se ispod sača ili metalnog poklopca koji se prekriva žarom i pepelom. Prednost tako pripremljenog jela je ravnomjerna pečenost i zadržavanje arome jela. Jagnjetina u mlijeku je jelo i za najsvečanije prigode. Janjeće meso se kuha u domaćem mlijeku s dodatkom začina i krumpira. Janjetina kuhana u mlijeku gubi svoj intenzivan okus pa jelo preporučujemo i svima onima koji nisu zaljubljenici u janjetinu.
  • Japraci ili raštan (pogledaj niže) s dodatkom junećeg mesa, riže, papra i suhog mesa.
  • Kačamak je kaša od pšeničnog, heljdinog, ječmenog i kukuruznog brašna, koja se jede sa sirom i kiselim mlijekom.
  • Njeguški pršut, kobasice i pečenica (iz okolice Cetinja) pripremljeni su od kvalitetnog mesa koje iziskuje neprestanu brigu i skrb. Suši se isključivo na bukovini po nekoliko mjeseci. Uz njeguški pršut koji nekad nije bio kuriozitet ni na europskim dvorovima, a ostao je razvikan do dan danas, jede se njeguški suhi sir i pije domaća loza. Njeguška kobasica se isto tako suši, a rezultat je izuzetan ukus kobasica.
  • Popara je jelo iz komada kruha s mlijekom, uljem i sirom. Vrlo ukusno i gotovo sukladno tome kalorično.
  • Punjene paprike, sarma, đuveč i pilav, proslavljena su jela koja uz Crnu Goru kulinarsku magiju daju i drugim balkanskim zemljama i ne traže šira objašnjenja.
  • Raštan, jelo iz kupusnjača, s bijelim krumpirom i začinima.

Crnogorska trpeza

Dobro došli dragi gosti. Za predjelo se u Crnoj Gori služi meza, a u mezi: njeguški pršut, kastradina, goveđi košet, sušeni šaran, pljevaljski sir, crmnički sir, durmitorski kajmak, kučki sir, barske masline. Sad izvolite čašu loze koja se toči sporo, ali se mora isprazniti brzo i bezrezervno.

Uz tradicionalna jela planinskog i kontinentalnog dijela, kačamak, poparu i cicvaru, nećete pogriješiti ako pojedete janjetinu i krumpir ispod sača (peke).

Juhe
U Crnoj Gori se možete okrijepiti bistrom juhom ili supom, čorbom i kašom. Bistre juhe (kokošja, goveđa, janjeća) se služi kao aperitiv glavnom jelu za središnjeg dnevnog obroka, ručka.

Okrjepljujuće čorbe (čorbe od koprive, čobanska krem juha od vrganja, otkos čorba, čorba od crnjaka) i kaše (ječmena kaša s gljivama, kaša s gljivama, kaša od rezanaca) mogu poslužiti i kao dostatno samostalno jelo.

Glavno jelo
Nadam se da niste sasvim siti, jer smo tek stigli do glavnog jela. Pripremite se za glavni užitak u: kuhanoj janjetini (bravetini), janjetini u mlijeku, kačamaku, kuhanoj krtoli (krumpirovim polama serviranim s jogurtom, sirom ili vrhnjem), japracima, mahunama, "čorbastom pasulju" s dimljenim kobasicama, salamama ili rebrima, ćuftama (mesnim okruglicama), đuveču, musaki od krumpira (s mljevenim mesom), sarmi, satarašu (usitnjeno prženo povrće), pilavu, priganicama, mediteranskim specijalitetima s obalnog južnog dijela Crne Gore: lignjama, salatama od hobotnice, tunom i drugim morskim ribama, školjkama, škampima..., ribljim specijalitetima: sušenom ukljevu, dimljenom krapu (delikatesa), karašu, šaranu, skakavici, jegulji i pastrvi.

U slučaju da je vaš domaćin pobornik "crnogorskog fast fooda", ponovo ste jako dobro prošli. Očekujte jela s roštilja: ćevape, pljeskavice i ražnjiće, ali i ružmarinom, lovorom, češnjakom, peršinom, maslinovim uljem i domaćim limunom "namirisane" riblje specijalitete.

Salate
Bogatstvo crnogorske trpeze upotpunjavaju i osvježavaju salate: salata od rajčice (paradajz salata), zelena salata često s dodatkom listova mladog luka, miješana salata od paprike, zelene i crvene rajčice, zelja, mrkve i drugog povrća, ajvar, kiselo zelje, turšija ili kiseli krastavci, dio tradicionalne crnogorske meze.

Desert
Bogat crnogorski obrok prati i bogat izbor deserata. Uživajte u niskokaloričnom svježem ili suhom voću ili nešto složenijim, kaloričnijim, ali i slasnijim desertima: priganicama (servirane sa sirom, džemom ili medom), krofnama i palačinkama, baklavama, tulumbama, krempitama, šampitama i štrudlama.

Zaokružili smo jedan obrok, ali nam još puno crnogorskih jela nedostaje:

Kruh, hljeb ili ljeb
Kruh u crnogorskoj prehrani ima važnu ulogu. Jede se uz gotovo svaki obrok, a najzastupljeniji su pšenični, raženi i kruh iz ječma.

Pite
Bez pita u crnogorskoj kuhinji ne ide, pogotovo bez: zeljanice ili pite od zelja i drugog povrća, sirnice - pite nadjevene smjesom od sira i jaja, krumpiruše od krumpira i luka, koturače dobivene od domaće pšenice, uzljevka ili izljevuše, pite bez kora, dobivene pečenjem smjese.
Poseban su specijalitet pite od domaćeg punovrijednog brašna, ali i pita sukača čija priprema spada u kulinarsku umjetnost.

Piće
Turska kava nezaobilazan je dio rituala gošćenja u Crnoj Gori. Uz tursku kavu pije se i espresso, mineralna voda (kisela), boza, mezgra, sok od grožđa i šipka.
Položaj, geografske odlike i klima Crne Gore pružaju savršenu podlogu za proizvodnju aromatičnih crnogorskih žestica. Najpoznatije jesu šljivovica i lozovača (lozova rakija, loza). Nikšićko pivo je nezaobilazan dio rituala pivopija.

Mediteranski dio Crne Gore pogoduje vinogradarstvu. Crnogorska vina su mahom suha i bogata taninom. Vrhunsko crnogorsko vino Vranac uspoređuju s talijanskim Chiantijem. Ne zaostaju Krstač, Cabernet, Chardonnay, a glasovito je i crno Crmničko vino.

Zanimljivosti

Ne propustite posjetiti:

  • Najveću plažu Ulcinj dugačku 13 000 m.
  • Durmitor i najviši vrh planine Bogotov kuk visok 2 522 m.
  • Najveće Skadarsko jezero 391 km2.
  • Najdublji kanjon rijeke Tare 1 300 m.
  • Najveći zaljev Boku Kotorsku.
  • Adu (Ulcinj), Sveti Stefan (Budva), NP Lovćen, NP Biogradsku goru (Kolašin) i Manastir Ostrog.
  • Svjetska prirodna i kulturna baština pod UNESCO-vom zaštitom: Durmitor s kanjonom rijeke Tare i stari grad Kotor.