Pizze – za i protiv

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Razlikujemo ih po sastavu (nadjevu), obliku (preklopljene, uvijene, okrugle, četvrtaste, slagane) i veličini (mala, velika, jumbo), a zajednički im je umak, u većini slučajeva pripremljen od rajčice i origana.

Povjesničari nas upućuju na podatke koji govore da je kolijevka pizze u Egiptu. Pretpostavlja se, naime, da je nastala još u vrijeme faraona, dok su je Talijani usavršili i po svijetu proširili kao "kulturu konzumiranja".

U mogu uživati ljubitelji povrća, suhomesnatih proizvoda, siroljupci i vegetarijanci.

S vremenom se pizza proširila zapanjujućom brzinom i doživjela brojne preinake i prilagodbe.

U Napulju se pizza priprema već oko tisuću godina, pa se u udruženjima vlasnika pizzerija zalažu za standarde i načine pripreme ako se rabe nazivi vezani za izvorne recepte.

APES je udruženje koje promiče kulturu pizze i očuvanje autohtonih recepata.

Što je čarobno u pizzi?

Popularnosti pizze diljem svijeta pridonijele su dvije važne činjenice:

  • spoj okusa koji opija čula i jelo pretvara u zadovoljstvo

  • prilagodljivost nadjeva koji daje veliku slobodu odabira svakom osobno i selekciju namirnica koje čine nadjev za pizzu.

U pizzi mogu uživati ljubitelji povrća, suhomesnatih proizvoda, siroljupci i vegetarijanci. Riječ je zapravo o pogači nadjevenoj prema želji, a koja je bliski rođak pite, pa je moguće pronaći velike sličnosti između ta dva jela.

Pizze se razlikuju po sastavu (nadjevu), obliku (preklopljene, uvijene, okrugle, četvrtaste, slagane) i veličini (mala, velika, jumbo), a svima im je zajednički umak pripremljen od rajčice i origana.

Energetska vrijednost ovisi o namirnicama koje se upotrebljavaju za nadjev, pa imamo širok raspon energetskih vrijednosti po porciji - od 300 do 850 kcal.

Pizze s povrćem i niskomasnim sirom manje su energetske vrijednosti, dok su one s dodatkom pršuta, šunke i maslina znatno veće energetske vrijednosti.

Prednosti koje pruža pizza

Vrlo je kratko vrijeme potrebno za pripremu ovog jela. Pizza se može konzumirati u brojnim prilikama: u uredu, u prirodi, na skijalištima, na plaži, na zabavama, rođendanima, tijekom stanke na poslu ili školi, u autu... Mogućnosti su neograničene.

S vremenom se proširila svijetom zapanjujućom brzinom i doživjela brojne preinake i prilagodbe.

Racionalnost je prednost ako se za nadjev upotrebljavaju namirnice niže cijene.

Budući da je omiljeno dječje jelo, roditeljima otvara mogućnost za izgradnju dobrih prehrambenih navika, nudeći djeci nadjeve od povrća i drugih namirnica, koje ona u pravilu odbijaju, u prihvatljivom obliku. Origano, obvezatni začin za pizzu, potiče apetit te je povoljan u jelovnicima djece i osoba sa smanjenim apetitom.

Može se konzumirati topla, hladna i u kombinaciji s drugim jelima. Pizza je jedno od jeftinijih gotovih jela i dostupna u brojnim restoranima gotovo cijelog dana, dvanaest mjeseci u godini.

Mogući nedostaci pizze kao jela

Monotona prehrana zasigurno je jedan od vodećih problema u suvremenoj prehrani. Zbog nedostatka vremena, interesa i navika jelovnik se svodi na samo nekoliko jela, među kojima visoko mjesto zauzima upravo pizza.

Jelovnik siromašan voćem i povrćem znači i nedovoljan unos nutritivnih tvari potrebnih za održanje dobre forme i zdravlja.

Velika kalorijska vrijednost može biti »upakirana« u vrlo dinamičnim i dopadljivim nadjevima, što može predstavljati problem osobama sklonim povećanju tjelesne mase.

Poznata nutricionistkinja sa Sports Medicine Brookline Nancy Clark predlaže pizzu kao povremeni dobar odabir za sportaše jer sadrži oko 60 posto ugljikohidrata.

Autorica ujedno ističe kako je pizza s povrćem zapravo dobar obrok. Njome u organizam unosimo povrće bogato kalijem, betakarotenom i C vitaminom. Tradicionalna mozzarella zapravo je sir niskog sadržaja masnoća koji je dobar izvor kalcija.

Pizza je vrlo bogata ugljikohidratima, a o drugim sastojcima odlučujemo sami!

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...