Juhe koje griju dušu

Nešto fino "na žlicu"

Obogatite svoju juhu

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Juhe su zdrave, ukusne, uvijek moderne, maštovite i nezaobilazne. O njima smo već nebrojeno puta pisali i pod pretpostavkom da smo osnove već "skuhali" možemo se usredotočiti na njihovo obogaćivanje čime su juhe još dekorativnije, ukusnije i slađe.

Od temeljne podjele na domaće i kupovne, mesne i povrtne, bistre i krem, juhe se razlikuju i po tome čime ih se obogati.

Krem juhe tako dozivaju komadiće gorgonzole, tofua, feta sira, parmezana, popečene bučine sjemenke, bučino ulje, nježno popečene usitnjene gljive, slatko ili kiselo vrhnje, sitno nasjeckani peršin posut po vrhu, sjemenke pinjola; shvatili ste već, ovisno o juhi koju pripremate. Sasvim je logično da juha od gljiva voli dodane komadiće popečenih gljiva, a bučina juha kap bučinog ulja ili/i popečene sjemenke buče.

Juha nam je prijateljica, ponekad i tješiteljica, posebice kada smo na dijeti ili nas lovi prehlada.

Bistrim juhama pak najčešće dodajemo tjesteninu za juhu i rižu, a možemo se igrati i na temu ječma, heljde, zobenih pahuljica i žitarica ili primjerice kockica popečenog kruha (crouton). Na žličnjake prisežu oni nostalgični, jer su kao izašli iz bakine kuhinje. Tko njihovoj pripremi nije vičan ili mu ponestaje vremena, uvijek može posegnuti za kupovnim gris knedlama, poput onih Podravkinih.

Sama nam juha diktira što i kako ćemo u nju ukuhati. Primjerice krem juhama priloge ukuhavamo u samoj juhi, dok je bistrima poželjno dodati prethodno kuhane priloge, kako bi juha i ostala bistra. Ukoliko nam bistrina juhe nije prioritet, onda možemo zanemariti prethodni naputak i priloge ukuhavati u juhi. O vrsti priloga ovisi i vrijeme njegove termičke pripreme. Dok prethodno namočene žitarice kuhamo od 40 min. do 1 sata, rižu kuhamo od 11 pa do 18 minuta, a tjesteninu od 5 do 10 ili već prema uputi proizvođača. Kruh je dovoljno popeći i dodati juhi. Koju god juhu pripremali i priloge koristili, nemojte zaboraviti prilikom kuhanja na laganoj vatri, juhu poklopiti.

Zašto juha?

Za zimskih dana juha nam dođe kao unutarnje grijanje i poželjan je dio svakog obroka. Juha nam je prijateljica, ponekad i tješiteljica, posebice kada smo na dijeti ili nas lovi prehlada. Uz osjećaj sitosti, tu je i hidratacija. Juha je prijatelj mama, jer u zavodljive kombinacije i još slađe jušne priloge mogu spakirati povrće, sjemenke, tj.vlakna, vitamine i minerale koje mališani drugačije ni za živu glavu ne bi pojeli.

A za onih dugih uredskih dana, kada se dogodi da po povratku kući nemamo ni vremena ni volje za pripremu juha, pomoći će zaliha prethodno pripremljenih zamrznutih juha ili uvijek praktične juhe iz vrećice. Podravka u svojoj ponudi ima bistre i krem juhe, među kojima će svatko pronaći nešto za sebe, a jednostavno i brzo mogu se pripremiti i na radnom mjestu. Mesne, povrtne, tradicionalne ili nešto egzotičnije, nema opravdanja da svakog dana ne pojedete nešto toplo, hranjivo i sa žlicom. A onda opet, skuhate li juhu za više dana, tu su prilozi s kojima ćete juhu oplemeniti i učiniti drugačijom. Ne zaboravite, juha voli biti "obogaćena". Bistrim juhama najčešće dodajemo tjesteninu za juhu i rižu, a možemo se igrati i na temu ječma, heljde, zobenih pahuljica i žitarica.

Žitarice

Vrijedne vaše pažnje