Egzotične kuhinje

Kuhaj globalno, jedi lokalno!

Kokos, kokos i opet kokos

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Kokos je porijeklom iz Azije, točnije iz jugoistočnog dijela, navodno s područja današnje Malezije. Danas je neizostavnim dijelom kineske, indijske, vijetnamske, brazilske, indonezijske, filipinske i drugih kuhinja.

Zamislite da vas u nekoj izmišljenoj igri preživljavanja, tipa TV-realityja "Survivor", upitaju koju biljku želite ponijeti na pusti otok. Savjetujem vam da izaberete – kokos. Jajoliki plod dlakavog oklopa je univerzalna, mogli bi reći multifunkcionalna biljka iz koje se dobiva mlijeko, voda, ulje, brašno, voćna pulpa i na kraju, školjka koja može poslužiti kao zdjelica.

Kokosovo mlijeko glavni je sastojak slavnih koktela – i .

Kokos je porijeklom iz Azije, točnije iz jugoistočnog dijela, navodno s područja današnje Malezije. Tijekom stoljeća, nošen ljudskom rukom i morskim valovima stigao je u sve tropske krajeve, gdje se udomaćio. Danas je neizostavnim dijelom kineske, indijske, vijetnamske, brazilske, indonezijske, filipinske, meksičke, tajlandske i drugih kuhinja, tako da bi bilo jednostavnije navesti one u kojima se NE koristi?!

Svježa voćna pulpa, osim što se prodaje na tropskim plažama rashlađena i narezana na kriške kao zdrava grickalica, koristi se za pripremu slastica, od sladoleda i semifredda do torti i kolača. Naribana, po želji i potrebi osušena, voćna pulpa, tj. ono što nazivamo kokosovim brašnom također služi u pripremi slastica, jedne prije svih, čupavaca. Međutim, kokosovo brašno, kao i naribani svježi kokos, također se koristi u pripremi kokosovog mlijeka, tako da se ostavi namakati u vodi koja se kasnije procijedi. Naime, kokosovo mlijeko ne nalazi se u središtu ploda, kao što bi mogli zaključiti kad protresemo veliki orah, naćulimo uši i razaberemo mućkanje. U središtu ploda nalazi se kokosova voda, koja je slatkasta i vrlo ukusna. Trenutno je u Sjedinjenim Državama pravi hit, naročito među sportašima i onima željnim "prirodne hidratacije". Za pripremu kokosovog mlijeka može se koristiti veća ili manja količina vode, što ima za rezultat mlijeko, odnosno "vrhnje" od kokosa. Danas se već pripremljeno kokosovo mlijeko može kupiti u limenkama.

Kokosovo ulje ili maslac dobiva se prešanjem svježeg kokosovog ploda.

Iako u našoj kolektivnoj svijesti kokosovo mlijeko i uopće prerađevine od kokosa vezujemo za deserte, oni se u brojnim nacionalnim kuhinjama koriste prvenstveno za pripremu slanih jela. Ono je osnovnim sastojkom brojnih juha (npr. tajlandska juha s piletinom i kokosovim mlijekom ili Tom Ka Gai), mesnih jela (piletina s kokosovim mlijekom i curryjem, nezaobilazni specijalitet indijske, malezijske, tajlandske kuhinje), onih s ribom (laotijanska pržena riba s kremom od kokosovog mlijeka ili Sousi Pa), rakovima (filipinski rakovi kuhani u kokosovom mlijeku i džumbiru ili Guinaan Hipon te brazilski gulaš od plodova mora i kokosovog mlijeka ili Moqueca). I na kraju, kokosovo mlijeko može se koristiti i u pripremi slatkih jela poput pudinga od griza i riže, panna cotte, krema, rožata, najčešće u kombinaciji s cimetom, kardamomom, čokoladom i bananama.

Kokosovo ulje ili maslac dobiva se prešanjem svježeg kokosovog ploda. Ulje i maslac su zapravo jedna te ista stvar, ovisno o temperaturi. Naime, pri temperaturama do 25 °C nalazimo ga u krutom stanju, dok se na višim rastapa i prelazi u tekuće. Ono se može koristiti za pirjanje, prženje i pripremu kolača. Nedavno sam probala ispeći palačinke na kokosovom ulju. Bile su (kao po običaju) odlične te nitko od prisutnih nije primijetio da sam uobičajeno suncokretovo ulje zamijenila kokosovim. Kokosov maslac možete pripremi i u kućnoj radinosti. Kuhajte nekoliko minuta na laganoj vatri kokosovo brašno s malom količinom vode. Dobro procijedite, tako da dobijete kokosovo mlijeko ili vrhnje. Stavite u hladnjak i kad se ohladi na površini će se stvoriti kruti dio, tj. kokosov maslac. (Ako vam ga ostane nakon pripreme jela, namažite ga po kosi ili koži. Bit ćete sjajni, masni i mirisni).

Kokos je porijeklom iz Azije s područja današnje Malezije.

Kako u pripremi jela, kokos se koristi i u pripremi pića. Osim ranije spomenute kokosove vode, kokosovo mlijeko glavni je sastojak slavnih koktela – Pina Colade i Batide de Cocco.

Kod kokosa, kao i kod nekih drugih "specijalnih" okusa, na primjer svježeg korijandera ili curryja, ljudi se dijele na "obožavatelje" i "mrzitelje". Ako spadate u prvu grupu, svaki proizvod ove, stvarno univerzalne, biljke učinit će vas sretnim. U tom slučaju umjesto kokosovog brašna u vrećici, kokosovog mlijeka u limenci i kokosove vode u plastičnoj bočici, priuštite si svježi kokos. I naoružajte se bušilicom, čekićem, nožinom i nožićem, ali prije svega, strpljenjem. Izbušite rupice u "očima", tj. tamnim točkicama koje se nalaze na vrhu oraha, gdje je kora najtanja. U tu svrhu koristite bušilicu ili, u nedostatku iste, odvijač. Morate izbušiti dvije rupe, kako bi voda iz oraha mogla iscuriti. Procijedite ju i popijte. Nakon "prirodne hidratacije" bit ćete spremni za nastavak. Položite orah i pomoću čekića pokušajte u njega zabiti nožinu. Kad vam to uspije, vjerojatno će se orah sam otvoriti. Nožićem ogulite pulpu od tvrde kore. Gricnite komadić. Vjerojatno se nećete moći zaustaviti na jednom komadiću, pa probajte s tri ili pet. Polako ogulite tanku tamnu koricu. Kratko operite oguljene komadiće. Kokos je sada spreman da postane sve što trebate ili želite. Mlijeko, brašno, ulje, maslac. I dalje, sastojak za juhu, piletinu, rižu, ribu, sladoled.

Sad vam preostaje samo da pronađete svoj pusti otok.

Red je za zimnicu

Zima, zima, e pa šta je...