Palačinke

Ne budite smotani u kuhinji

Palačinka party

- Zanimljivost by coolinarika.com -

Kako svi vole palačinke, bila bi prava šteta da u njihovu čast ne priredimo barem jedan party. Palačinka party organizirajte po principu sam svoj majstor, odnosno neka za stolom svatko sam, po vlastitoj želji, nadjene i smota svoju palačinku.

Palačinke nas prate u stopu od najranijeg djetinjstva. Baka ih je pekla samo za nas nakon povratka iz vrtića, u osnovnoj školi po prvi put smo ih pokušali ispeći sami, a u studentsko doba mogli smo ih smazati čitavo brdo. Kako nas ljubav prema palačinkama nije napustila ni kasnije te ih volimo svi, doista svi i u svim prilikama, bila bi prava šteta da u njihovu čast ne priredimo barem jedan party. Stoga bez obzira imate li ili nemate neki poseban povod za veselo okupljanje, svoje prijatelje čim prije pozovite na palačinka party.

Okupite se za stolom!

Kako su najvjerojatnije na vašem jelovniku palačinke barem jednom tjedno, snimite pun tanjur svojih slasnih uradaka te fotku MMS-om ili mailom pošaljite odabranima. Ako ste savladali vještinu okretanja palačinki u zraku, umjesto fotke finalnih proizvoda pošaljite onu na kojoj ste u toj, zavisti vrijednoj, akciji. U određivanju broja sretnika koje ćete usrećiti svojim pozivom i svojim palačinkama vodite se brojem sjedećih mjesta za najvećim stolom u vašem stanu. U protivnom računajte da ćete se barem tjedan dana nakon zabave baviti pronalaženjem i čišćenjem mrlja od čokolade, marmelade i ostalog na vašem podu i namještaju. 😉

Kako to i priliči zabavi, palačinke, nadjeve, preljeve i posipalice servirajte u zdjelicama i na tanjurima u veselim bojama.

Iako brašno, mlijeko i jaja uvijek imamo kod kuće čak i u količinama koje su nam dovoljne da nahranimo i veći broj gladnih usta prije sastavljanja popisa i nabavke, obavezno provjerite stanje temeljnih namirnica u kuhinjskom ormariću i hladnjaku kako vam se ne bi dogodilo da u "pet do dvanaest" lutate gradom u potrazi za otvorenom trgovinom. Palačinke ispecite neposredno prije dolaska gostiju pa ih, kako bi ostale meke i ukusne do služenja, držite na toplom u zagrijanoj pećnici. Po osobi ispecite 3 do 5 palačinki (trebat će vam i za utrku!) te ih naravno nemojte sve odjednom iznijeti na stol, već ih gostima poslužite u nekoliko odmjerenih sljedova. Sam party organizirajte po principu sam svoj majstor, odnosno neka za stolom svatko sam, po vlastitoj želji, nadjene i smota svoju palačinku. Za svoje goste spremite i iznesite na stol nekoliko različitih nadjeva i preljeva, a iznenadite ih i dodacima za garniranje, odnosno čokoladnim mrvicama, sjeckanim bademima i orasima, cimetom u prahu, tučenim slatkim vrhnjem te kriškama limuna. Nadjeve i preljeve koji moraju biti topli zajedno s palačinkama do iznošenja na stol također držite na toplom mjestu.

Organizirajte utrku s palačinkama!

Gostima za piće ponudite napitke koji se dobro slažu s palačinkama - čaj, bijelu kavu, mlijeko, kakao, voćne sokove i mineralnu vodu, a možda i neki slađi pjenušac. Kako to i priliči zabavi koja je posvećena palačinkama, stol neka bude što veseliji, pa palačinke, nadjeve, preljeve i posipalice servirajte u zdjelama, zdjelicama i na tanjurima u veselim bojama. U živim bojama neka budu i tanjuri, čaše, šalice i salvete. Zbog visokog faktora rizika od mrlja za svoje goste pripremite i šarene zaštitne pregače koje nakon zabave mogu ponijeti kući kao mali poklon.

Za dobru atmosferu, odnosno za probijanje leda, na početku partyja možete organizirati natjecanje tipa tko će prvi nadjenuti ili pojesti palačinku, a nakon što se količina ispečenih palačinki smanji na polovicu, obavezno upriličite utrku s palačinkama. Vesela utrka ne samo da će zabaviti vaše goste, već će im omogućiti da potroše za stolom nakupljene kalorije te ponovo postanu orni za nastavak uživanja u preostalim palačinkama. Inače utrke s palačinkama neizostavni su dio u svijetu vrlo omiljenih palačinka partyja koji se već stoljećima tradicionalno održavaju u Velikoj Britaniji, SAD-u i Kanadi na pokladni utorak, dan prije Pepelnice. Prema legendi utrke s palačinkama održavaju se u spomen na ženu koju je davne 1445. godine u mjestu Olney u Engleskoj zvonjava koja je pozivala na misu zatekla u kuhinji, pa je u crkvu potrčala zajedno s tavicom i palačinkom u njoj. Svoju utrku organizirajte na ulici, u dvorištu ili na stubištu, a ako nemate dovoljno tavica, njihov broj upotpunite papirnatim tanjurima.


Rajčica

Za rajske užitke